GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 6 mai 2011

În aşteptarea alegerilor din 2012

Asa arata colectarea gunoiului la Galati
M-am întrebat de multe ori de ce la noi în oraş nu se colectează selectiv deşeurile, ca în alte localităţi din ţară. Am văzut de Paşte în zona Timişoara că şi în unele comune mai mici sistemul de colectare separată a deşeurilor a fost implementat. Nu mai vorbesc de oraşe mai mari, unde acest sistem este implementat de ani de zile (Piatra Neamt, Tg. Mures, Cluj, Deva, Timişoara, Sibiu etc.)
M-am întrebat adesea noi ce aşteptăm? Primăria nu are nevoie de venituri? Primăria nu vrea un oraş mai curat? Primăria n-a auzit de normele europene, de protecţia mediului, de recuperare, regenerare etc.? Probabil că nu. Gaşca anchilozată de consilieri locali vârâţi în tot felul de mişmaşuri şi aparatcikii din primărie nu sunt interesaţi decât să le fie lor bine şi dacă s-ar putea să mai ramână încă un mandat pe poziţii în jurul lui Moş Niciolae, ca un stol de găini în jurul cocoşului căţarat pe grămada de bălegar şi care le azvârle la fiecare câte-o râmă, din ce scurmă pentru el prin rahat.

Cum în drumul meu victorios către slujba de bugetar pe care cu onoare o reprezint trec frecvent „pe drumul de centura ce duce la Vaslui”, n-am putut să nu remarc apariţia încă de anul trecut a unei amenajări plină cu containere pentru colectarea materialelor reciclabile de culori şi mărimi diferite, în imediata apropiere a talciocului. Am tot sperat să le văd şi-n târg, motive pentru care n-am aruncat încă la gunoiul patriei maculatura, pe care din reflexe parţial uitate de pionier, o adun din cutia poştala în fiecare zi şi nici borcanele goale de murături, complet inutile acum în era hipo, hiper, super, marketurilor.
Din păcate fraţi gălăţeni n-o să vedem pe straβe nici anul ăsta decât containerele împuţite din tablă ruginită ale firmei Ecosal, din motive obiective de întârziere în desfăşurarea programului pe deşeuri ISPA, startul la recuperare se va da anul viitor”.
Păi e normal, avem an electoral, vor fi alegeri, vor trebui tăiate panglici, ţinute discursuri sforăitoare despre protecţia mediului (în timp de mii de copaci vor fi tocaţi pentru afişe electorale), cei doi viceprimari unul roşu şi altul galben (PSD & PNL) îşi vor da coate să apuce cât mai repede căramida cu care să se bată în piept pentru meritele de a implementa un lucru care funcţionează de ani de zile la Moşniţa Nouă în judeţul Timiş.
Dom’ primar, dom’vice, aţi auzit bre de Moşniţa Nouă? Da’ de Chevereşu Mare? De Zimandu Nou? Zorlescu Mare? Grebenişul de Câmpie? Toate adună bre deşeurile în containere separate, fiindcă au primarii de acolo sânge în instalaţie nu bragă cum aveţi voi!
Cred sincer că reciclarea deşeurilor în Galaţi ar trebui să înceapă cu deşeurile din politica locală: Mitică Niciolae, Mir-cea Cri-st(e)a, Ion Ionescu de la Brazi(lia), Neica Nica, Eugen Kebab, Eugen Duru ş.a.