GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 16 decembrie 2010

Târguri de Crăciun europene: Viena

Tedy bear in Chistkindlmarkt din Viena.
Capitala Austriei, Viena este renumită pentru târgurile sale de Crăciun (CHRISTKINDLMARKT), care se organizează în fiecare an pe perioada "Adventului", în mai multe zone din oraş.
 Adventul (din latinescul "adventus", venire, sosire), este o perioadă de 28 de zile care precede sărbătoarea Naşterii Domnului şi care în religia creştină catolică şi în bisericile derivate din ea (luterană, metodistă şi anglicana), constituie începutul anului liturgic. Confundată greşit de unii cu postul Crăciunului de la ortodocşi, perioada Adventului începe cu prima duminică din cele 4 care preced Crăciunul, când se aprinde prima lumânare din cele 4 de pe coroniţa de Advent. Există popoare la cere Adventul are mai multe zile (6 săptămâni la spanioli şi gali).

Coronita de Advent
Principalele târguri de Crăciun de la Viena (Christkindlmarkt) sunt organizate în parcul de la Primărie, la castelul Schohnbrunn, la palatul Belvedere, în Piaţa Maria Tereza, lângă Spitalul General în campusul universitar, pe stradă Mariahilfe în faţa bisericii cu acelaşi nume, în scuarul Am Hof precum şi în alte locaţii din oraş.  
 În toate aceste locaţii primăria pune la dispoziţie expozanţilor module din lemn, mai mari sau mai mici, frumos decorate cu ghirlande de cetina,  în cere se desfac articole pentru pomul de Crăciun, jucării, decoraţiuni interioare tradiţionale, lumânări, hăinuţe de iarnă, tablouri şi sculpturi cu temă religioasă, turtă dulce, dulciuri, băuturi fine şi vinuri renumite şi se vând băuturi calde, vin fiert (gluhtwein), punci, ceaiuri calde, gogoşi, covrigi uriaşi, cârnaţi şi cremvursti din specialităţile austriece şi germane (Currywurst, Thuringer, Bratwurst etc.), sendvisuri, acadele, vată de zahăr, castane coapte, alune prăjite, nuci glasate, prăjituri şi bomboane de casă si multe, multe altele.
   Atmosferă îmbibată de miros de sărbătoare, de mere coapte, de vanile de scorţişoară, de vin fiert, este de neuitat. Coruri de copii şi adulţi cântă colinde, formaţiuni de jazz şi de muzică gospel şi alţi instrumentişti cântă melodii de Crăciun.  
 Nu auzi o pocnitoare, nu auzi strigăte în afara celor scoase de copiii care se bulgăresc cu zăpada, sau se dau cu patinele în patinoarele amenajate în apropiere, nu se aude nici-o manea sau altă muzică stridenta, nu vezi beţivi, nici cerşetori, nici măcar ţigani, nu se vând jucării din plastic, mărfuri chinezesti, bere la PET, sau la pahar de plastic. Trebuie să încercaţi măcar o data o astfel de experienţă, ca să înţelegeţi cu adevarat ce înseamnă că vin sărbătorile, alaturi de un popor civilizat şi cu o cultură rafinată.

Targul de Craciun de la Primaria Viena (Rathaus)