GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

miercuri, 8 decembrie 2010

Flora 2010 Kecel

Splendoarea florilor flamingo.
Brad de CRACIUN din crini galbeni.
În timp ce la noi în oraş de „Zilele Galatiului” administraţia locală promovează şi tolerează mizeria şi ţigănia unui târg de prost gust combinat cu kitsch ieftin, alţii pregătesc sărbătoarea Naşterii Domnului cu eleganţă şi rafinament. Nu vorbesc aici de celebrele „Christkindlmarkt” (Pieţe de Crăciun) din oraşele austriece sau germane, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Viena, Salzburg, Munchen, Nuremberg s.a., nici de cele nou apărute în oraşele româneşti din Ardeal, ci de un festival al florilor care se desfăşoară în Ungaria, la fiecare început de decembrie, într-o localitate mai mică decât Tg. Bujor, (sub 9000 locuitori), numită Kecel. 
MIKULAS virag (floarea lui mos Nicolae).
Ajuns deja la a XXIV ediţie, festivalul florilor şi aranjamentelor de Crăciun FLORA din Kecel se desfăşoară pe parcursul a trei zile şi adună florari din toată Ungaria şi din ţările vecine, dar şi din Olanda, marele producător european de flori de apartament.
 Alături de flori, la festival se expun şi se vând aranjamente de Crăciun, începând cu coroniţe de Advent, ghirlande ornamentale, flori specifice sărbătorilor de iarnă (Craciunica, Poisentia), dar şi brazi de toate felurile, majoritatea vânduţi în ghivece, pentru a fi plantaţi ulterior în grădină, sau în faţa casei. Adăugaţi la asta mirosul de „kurtos kolacs”, cel de vin fiert cu scorţişoară şi coajă de lămâie, combinate cu frumoase colinde şi cântece de Crăciun şi veţi avea imaginea semnificativă a unui festival în care lumea vine să-şi bucure privirea şi nu să-şi umple burta cu mâncare proastă şi ieftină.

Aranjamente de vCraciun.