GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 31 decembrie 2010

Produse specifice pieţelor de Crăciun: cârnaţii.


Am amintit câteva produse pe care le puteti găsi  în pieţele de Crăciun: wurşti, vin fiert, mere coapte, castane coapte, ştrudel şi marţipan. Voi insista asupra câtorva dintre ele.
WURST, WURSTL, WURSTCHEN (cârnaciori ), BRATWURSTI (cârnaţi la gratar).
Cârnaţii poartă diferite denumiri  în funcţie de: locul de provenienţă, de conţinut, sau de aspect si diferă mult de la regiune la alta.
FRANKFURTER W.: la origine provin din zona Frankfurt. Sunt făcuţi din carne de porc foarte fin măcinată ca o pastă şi bine condimentată. Echivalentul lor romanesc ar fi cremwurştii, sau debreţinii, ambele tipuri de preparate fiind de origine germanică, chiar dacă "debreziner" erau la origine cârnaţi ungureşti.
WIENER W.; sunt cremwurşti din carne de porc si de vacă originari din zona Vienei, echivalentul cremwurştilor unguresti VIRSLI.
HAMBURGER W.: soi de cârnaţi din carne de vită, proveniţi din orasul Hamburg, care au suferit numeroase modificari in timp, pierzandu-şi membrana exterioară şi devenind ca o chiftea plată.
Vanzator de hot-dog la Berlin (foto Flick.com)
.BERLINER W.: soi de cremwursti din capitala Germaniei, foarte apreciaţi de nemţi, care-i consumă sub forma de "hot-dog" pe stradă de la vânzatorii ambulanţi care au grătarul (cu gaz) agăţat ca un ţambal in faţă, iar pe spate poartă un rucsac cu termos. Vânzătorii au beculeţe cu care-şi lumineaza grătarul de sub umbrela uriaşă care ii protejează. O varietate de cremwurşti berlinezi numita BOCK W., este foarte apreciată, la rupere şi cand sunt mestecaţi pocnesc, fac "Boc", (fără legatură cu primul nostru ministru).
NURNBERGER W., THURINGER W., WESTFALICHE W., COBURGER W., KULMBACHER W., WUTZBURGER W. sunt variante locale de cârnaţi nemteşti.
BEER W. cârnaţi de bere, un soi de cremwursti mici şi afumaţi care se consumă la bere in special  în Bavaria.
BEUTEL W. soi de cârnaţi dolofani, asemanatori uneori cu o minge de rugby mai mică.
CURRY W. soi de cârnaţi condimentati din belsug cu curry. Este specific Germaniei; (nu faceţi ca mine, care am cerut un Currywurst in Austria si am primit un Wiener W., peste care vânzatorul (arab) mi-a turnat o lingură de praf de curry!)
RINDS W. : sunt cârnaţi proaspeţi din carne de vită bine condimentată.
GELB W.: sunt cârnaţi condimentaţi cu curcuma, un condiment asiatic care intră in compozitia curry-ului, care da o culoare galbenă cârnaţilor .
JAGD W. : cârnaţi cu carne de vânat şi condimente diverse.
LIVER W. sunt cârnaţi cu ficat, care se manâncă ca si BRAT W. (la grătar).[se fac diferit de LEBER W., care se fierb].
ROT W. (roşu) sau BLUT W. sunt specialitaţi de cârnaţi cu sânge de animal, un fel de sângerete. A nu se confunda cu ROSTBRAT W., un soi de cârnaţi cu măghiran.
WEISS W. (cârnaţi albi) soi care poartă denumiri dupa regiunile din care provin (Nurnbergeri, Thuringeri etc.) sunt preparate de carne specifice Crăciunului, conţinând carne de porc şi de manzat, cu suc de lămâie şi diverse condimente, fierţi apoi în apă sau  în vin alb, până se albesc si preparaţi la grătar in aceeaşi zi.  De obicei se prepară dimineaţa şi se consumă până când bat clopotele de prânz şi nu mai târziu. Epoca conservanţilor a făcut ca valabilitatea acestor cârnaţi sa crescă, dar Asociatia Germană a Producatorilor de Cârnaţi impune si astăzi ca un Weiss W. să fie consumat până la căderea nopţii din care ziua  în care a fost preparat. Nu vă amuzaţi, pentru nemţi cârnatul este un monument naţional, acest produs culinar are zeci de pagini web (W. net, W. com, W.org. , etc) şi există chiar un "Muzeu al Cârnatului German Fript" (Deustche Bratwurst Muzeum),  în localitatea Holznausen din Thuringia.
Să mai amintim că un Weiss W. se mănâncă tradiţional cu mustar dulce după care se bea bere albă (weissbeer), nu cumva sa cereţi bere blondă sau neagră, că nemţii se vor uita printre dinţi la tine. Un thuringian, sau un bavarez adevarat, va mânca un W.W. in mod tradiţional "zuzeln", adică taie capătul cârnatului şi apoi suge conţinutul din membrană, impingând preparatul cu degetele. Compoziţia trebuie să alunece usor pe membrana fără să lase urme sau resturi de carne.
Poftă bună la TRANDAHIRI!
Carnati bavarezi.
Liverwurst etc.