GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

marți, 28 decembrie 2010

Piaţa de Crăciun de la Nürnberg

Targ de Craciun Nuremberg.
Nürnberg, sau mai pe limba noastră Nuremberg, este capitala regiunii istorice germane Franconia şi fostă capitală administrativă a Imperiului Roman Sfânt, format de populaţiile germanice din centrul şi nordul ţării în Evul mediu. (Să ne aducem aminte de vorbele răutăcioase ale lui Voltaire despre Sfântul Imperiu Roman: "o aglomerare care n-a fost niciodată sfântă , niciodată romană şi niciodată imperiu").
Oraş medieval cu numeroase clădiri monumentale religioase şi laice, Nurembergul a fost făcut praf de aviaţia aliaţilor în al doilea război mondial, când asupra oraşului s-au aruncat milioane de bombe. Au rămas în picioare doar clădirea tribunalului şi Catedrala Sf. Laurenţiu, după cum poate va reamintiţi din filmul "Procesul de la Nuremberg". Spre deosebire de berlinezi, sau de alţi locuitori ai Germaniei care au preferat să radă totul şi să construiască în locul ruinelor clădiri moderne, cei din Nuremberg au reconstituit totul cu minuţiozitate, utilizând planuri vechi ale clădirilor şi ilustraţii de epocă, reconstruind centrul istoric al oraşului aşa cum a fost înainte de a fi bombardat. Efectul este spectaculos: străzi întregi de burg medieval pline de parfumul epocilor trecute, biserici vechi din piatră cu clopotniţe înălţate spre cer, castelul medievaldin vârful dealului ce domină oraşul şi fântâna din Hauptmarkt constituie decorul ideal pentru o piaţă de Crăciun ca în poveşti. 
Targul de Craciun de la Nuremberg

In asteptarea musteriilor.
Specialitate locala: mere coapte cu zahar vanilat si scortisoara.

Colinde.
O plimbare cu trasura.
Branzeturi locale.

 Fiind una dintre cele mai vechi pieţe de Crăciun germane, cea din Nuremberg se deosebeşte de toate celelalte şi prin bunătăţile locale desfăcute aici: "nurembergeri", cârnaţi bavarezi specifici zonei, care se servesc "Drei în Weggla" (trei cârnaţi într-o pâinişoară), marţipan, turtă dulce, sparanghel şi delicioasă varză acră călită cu carne de porc, servită în pâinişoare de secară în formă de ciupercă, scobite la mijloc.
Fantana din Hauptmarkt
Pentru a savura pe deplin aromele bavareze nu rataţi "Bratwursthausle" şi "Bratwuretglocklein" restaurante specifice, unde puteţi alege între zecile de feluri de "Bratwurst" (cârnaţi la grătar) şi puteţi bea bere făcută la faţa locului. Să nu va mire dacă la masa vecină vă veţi întâlni cu un film-star, sau cu un politician occidental, căci ambele restaurante sunt foarte căutate şi apreciate. 
La bratwursti.