GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 30 decembrie 2010

O istorie a târgurilor de Crăciun

Decoratiuni de Craciun in Weihnachtsmarkt.
Piata de Craciun austriaca.
Austriecii din Viena si nemtii din Dresda se bat pentru intaietatea ideii organizarii pietelor de Craciun in perioada Adventului. Inca din decembrie 1294 in Viena s-a organizat prima "Piata de decembrie".
(Ce faceam noi la 1294? Cred ca ne trageam sufletul dupa incursiunile tatare. Documentele vorbesc numai despre faptul ca un nobil transilvanean din Suplacu de Tinca, numit Roland Tamas, dupa altii Roland din Borsa, ajunge voievod al Ardealului si drept urmare cucereste Cetatea Finisului din actualul judet Bihor, detinuta de episcopul catolic Benedict. Tot in acel an cand Marco Polo la intoarcerea din calatoria in China si ajungea in Iran, sunt atestate documentar manastirea si biserica benedictina din Alba iulia, orasul Tohan si bisericile din Ocna Mures. Negru Voda, alias Radu Negru, Radu Voda, Basarab I sau Thocomerius punea bazele dinastiei Basarabilor in Muntenia. Era tot ardelean, din zona Fagarasului).
La randul lor nemtii din Dresda cer dreptul lor istoric, piata lor de Craciun datand din 1434. Intre cele doua atestari documentare exista si o piata semnalata la Bautzen in 1384.
Daca in Germania de nord se prefera denumirea de "Weihnachtsmarkt" (Wiehnacht= Craciun+markt= Piata), in partile sudice si in Austria denumirea consacrata este "Christkindlmarkt" ori "Christkindelsmarkt", cuvant provenit din Christ+kinder (copii)+ markt (piata).
Christkindlmarkt in Maria Thereza Platz Viena.