GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 1 noiembrie 2012

Eşecurile şi "succesurile" administraţiei galăţene: Devastarea Parcului Rizer II

Cum arăta Parcul Rizer înainte de modernizare.
Cum arată Parcul Rizer după taierea copacilor
Gardul antitanc din beton armat placat cu plăci de ceramică.
În loc de copaci o pădure de bare metalice
numai bune de furat de "colecţionarii" gălăţeni cu căruţe
Stâlpii de iluminat au nu mai puţin de 4 lampadare.
Amfiteatrul şi "agora".
Vara când veniţi în parc veţi cauta umbra copacilor din metal.
Am văzut ieri că astfel de lucrări complet inutile, groteşti şi kitsch, nu folosesc decât la sifonarea banului public de la stat către constructorii apropiaţi pardidelor politice, pentru a li se returna sub forma de şpăgi în special în campaniile electorale. Oare ce s-ar fi putut face cu 47 miliarde de lei vechi (4,7 milioane de lei noi)? Vă spun eu: dintr-un milion de euro s-ar fi putut achiziţiona de la populaţie la preţul pieţei, 40 de apartamente cu 2 camere, pentru tinerii lipsiţi de locuinţe şi care aşteaptă de ani buni darea în folosinţă a blocurilor A.N.L. din Cartierul Siret, blocuri scumpe, fără utilităţi şi în plus amplasate în alt judeţ.
Numai partea de proiectare a acestui "minunat" parc costa la data adjudecarii licitaţiei 98.139 lei, dar pe parcurs sunt sigur ca aceasta suma iniţiala a fost depaşită. Pentru ce s-au plătit 100.000 lei (1 miliard de lei vechi) pentru un astfel de proiect? Ce structuri de rezistenţă atât de complicate cerea un parc de a înghiţit atâta bănet? Ce instalaţii nemaipomenite au fost necesare a fi proiectate cu 1 miliard de lei? Ce este parcul Rizer, nava cosmică, sau spărgator de gheaţă să coste atâta un proiect?
Despre executantul acestui proiect S.C. Pallegrini S.R.L. nu mai vorbim. Abonat veşnic la licitaţiile primăriei Galaţi, acest "tancrad" al parcurilor gălăţene plantează cu nemiluita în toate cartierele oraşului locuri de joaca pentru copii constând din 2-3 leagane, 1-2 balansoare, o groapa cu nisip, un topogan şi câteva băncuţe pentru modesta sumă de 200.000-300.000 lei. La mine în cartier a construit 3 astfel de locuri de joacă, unul din ele direct pe pământ spre bucuria mămicilor şi bunicilor care-şi spală odorul după plimbarea în parc, la o zi după o ploaie. Pallegrini este câştigător şi al licitaţiei pentru modernizarea Grădinii Publice din Galaţi estimat iniţial la 1,5 milioane de Euro. Cum proiectantul a "uitat" să prindă în reabilitare şi fântâna arteziană din grădină, la proiect s-au mai adăugat lucrări de 140.000 Euro. Proiectul în sine a costat şi el un mizilic: 200.000 lei şi a fost adjudecat de firma S.C. Spiri Com S.R.L. Bucureşti, atât de "spiri" că a uitat fântâna pe afară.
În definitiv de ce să nu se adauge? S.C. Pallegrini S.R.L. a câştigat licitaţia pentru Parcul Rizer cu o sumă, dar până acum a păpat alta, că regula actelor adiţionale a făcut carieră în România inclusiv la Galaţi.
Pentru cei care n-au habar despre aceste finanţări va precizez că ele fac parte din POR (Programul Operaţional Regional), Axa 1. 
E de notorietate pentru toată lumea că finanţarea pe axa 2 a fost blocată în România de Bruxelles în urma unor analize pe teren care au arătat lucrari de mântuială, devize false, risipa de bani si putoare de corupţie. Urmează a fi verificată şi axa 1, unde vom avea numeroase surprize, finanţările fiind in majoritate destinate admninistraţiilor publice. În condiţiile în care finanţarea europeană pe aceasta axa va fi blocată, costurile vor fi suportate de bugetele locale şi ale ministerelor, adică de NOI.