GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 25 februarie 2010

Cum se colecteaza gunoiul la mine in cartier

Ne intrebam adesea de ce orasul nostru este asa de murdar si-l comparam cu alte orase pe care le-am vizitat si care ne-au incantat ochii: Timisoara, Sibiu, Tg.Mures, Cluj, Piatra s.a. Cred ca dincolo de educatia deficitara a concetatenilor nostri exista si grave lacune provenite de la anchilozarea administratiei publice locale la nivelul anilor '90 si chiar anteriori. Daca luam de exemplu modul de colectare a deseurilor menajere din cartierul meu pe care il conosc bine si-l strabat mereu, unde pe o suprafata de cateva hectare sunt cateva zeci de blocuri insumand aproape 200 de scari, 4000 de apartamente si intre 10000 si 15000 de locuitori, plus cateva zeci de magazine, mici firme de servicii, etc., ei bine pentru acest imens sector sunt doar 6 puncte de colectare cu cate 2-3 containere, deci aproape un container la 1000 de locuitori!
Chiar daca au fost construite in perioada comunista toate blocurile aveau din dotare la fiecare scara la parter camere de depozitare a gunoiului dotate cu instalatii de apa si canalizare, care au fost ocupate abuziv de primii mutati in bloc si care acum sunt fie depozite de muraturi, fie boxe de vechituri sau cum e cazul scarii mele de bloc un mic atelier al unor vecini, unde seara se sta la baute si la taclale. Cum adesea punctele de colectare sunt la distanta mare sunt oameni care nu se mai obosesc sa ajunga pana la gunoi si arunca sacosa intre tronsoane, sau in spatiul verde, sau cum e cazul in fotografiile pe care am sa le postez nici nu se mai sinchisesc si arunca sticlele de bere pe geam afara! In tot cartierul nu exista nici macar un cos de gunoi, cu exceptia celor din locurile de joaca pentru copii.