GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 20 aprilie 2012

Manual de distrus faleza Dunării

Faleza Dunării la Galaţi 1970
(fotografie de pe Vechiul Galaţi în imagini).
Am în faţă o imagine a falezei Dunării din anul 1970, pe vremea când vegetaţia nu era încă crescută şi travertinul de la "Scări" nu era vandalizat de pseudoartiştii grafitti. La baza taluzului se observă un canal de colectare a apelor pluviale acoperit cu dale de beton care se întinde pe toată lungimea falezei. Avea rolul de a îndepărta cât mai repede apa de ploaie de la piciorul falezei pentru a conserva panta taluzului şi a împiedica viitoarele alunecări de teren. 
Timpul şi mai ales oamenii au mai distrus din dalele de beton, dar şanţul există. Din păcate neglijenţa celor care ar trebui să întreţină parcul falezei Dunării, un unicat în toată ţara şi printre puţinele promenade din Europa amenajate pe malul fluviilor, duce la degradarea accentuată a acestui loc de recreere şi la dispariţia lui. Numai în cursul anului trecut au avut loc două alunecări de teren, care au făcut ca tone întregi de sol să o pornescă la vale. Una din ele produsa în vară după ploile abundente s-a produs aproape de scările metalice ce duc la "pastilă", iar alta produsă în iarnă şi care este imensă, aproape de "Fructul Soarelui", a ajuns până în noul părculeţ pentru câini.
Alunecare de teren recentă la parcul pentru căţei.
Cauzele acestor alunecări de teren le-am semnalat de multe ori, chiar înainte ca ele să se producă şi am arătat şi vinovaţii dar şi autorul moral.
Astăzi situaţia se prezintă gravă, daca nu se decolmatează urgent şanţurile de scurgere şi nu se reface drenajul peste câteva luni nu vom mai avea nici pe Dumitru Nicolae primar, dar nici faleză. Am dovezi clare în a susţine ca neglijenţa primăriei şi a instituţiilor locale dependente de ea poate provoca un dezastru natural la Mila 80. Iată-le.
Spre "trecere bac"apa din şanţ nu mai are unde să se scurgă şi bălteşte
deja în pădurea din luncă. 
Baza taluzului sta de mai bine de 2 ani în apă!
Ce să mai vorbim despre şanţul de dincolo de căsuţa ADP care este astupat pe mai multe porţiuni cu pământ şi înfundat în capătul din aval al falezei de pământul scos pentru construcţiile cârciumilor nou apărute.