GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 11 noiembrie 2011

Unde sunteţi voi moldoveni? În Italia maria ta!

Un maidan plin cu bălării în loc de Apollo Galaţi.
Recentul recensământ ne arată modificări semnificative ale mişcării populaţiei în toată ţară. Pentru prima dată în ultimele decenii populaţia României scade sub 20 de milioane de locuitori. Se dovedeşte astfel declinul demografic românesc, început în periada de dictatură comunistă şi continuat pâna astăzi de lipsa unor măsuri de politică demografică care să conducă la un spor natural semnificativ al populaţiei.
Situaţia este şi mai tragică în judeţul Galaţi şi aproape alarmantă în municipiul Galaţi. Incapacitatea administraţiei publice locale de a atrage investitori, de a accesa programe europene de finanţare locală îşi spune cuvântul. 
Astfel de pe locul 11 în rândul jdeţelor cum eram în urma cu 5 ani, am mai căzut un loc şi acum suntem pe locul 12, cu o populaţie de 531 mii de locuitori, cam 2,7% din populaţie ţării. Am pierdut faţa de recensământul din 2002 aproape 15% din populaţie.
Scădere mai dramatică înregistrăm la populaţia municipiului, de aproape 17%, mai precis de la 290.000 de mii de locuitori am rămas la 241.000, datele provizorii arătând şi aici că am mai coborât de pe locul 7 pe plan naţional, cu un loc, sau două în clasament, Braşovul şi Ploieştiul fiind oraşele care ne suflă în ceafă.
Care sunt principalele cauze ale pierderii populaţiei dintr-un teritoriu? În primul rând sărăcia şi lipsa locurilor de nuncă, iar la acest capitol stăm bine. Nu mai avem industrie locală, nu mai avem industrie textilă, a dispărut industria de prelucrare a lemnului şi cea chimică şi nici industria alimentara nu se simte prea bine. Ne pleacă copiii slugi la alţii, prin Italia unde lucreaza 1,2 milioane de români, în Spania, unde avem peste 1,5 milioane de conaţionali, fiindcă suntem incapabili să creem locuri de muncă aici la noi în ţară, să ne plătim medicii, asistentele, inginerii, profesorii şi muncitorii pe care-i pierdem prin emigraţie zi de zi. 
M-aş fi aşteptat ca la o conferinţa de presă legată de această problemă, primarul Galaţiului, domnul Dumitru Nicolae să sublinieze aceste aspecte şi să se mobilizeze pentru a găsi soluţii de viitor. Din păcate acest Moş Teacă al administraţiei locale este incapabil să gândeasca ceva productiv, ce l-a interesat pe el este că se va micşora numărul de parlamentari, consilieri locali, gardieni publici etc. şi alţi tăietori de frunze la câinii comunitari ai oraşului.
„Acest fapt se va reflecta asupra fondurilor privind repartiţiile bugetare, asupra numărului de bugetari din Administraţia publică, al lucrătorilor de la pază şi ordine (care se raportează la numărul de locuitori), asupra altor aspecte care implică statutul de municipiu cu vocaţie europeană. Vor fi scăderi şi asupra numărului de deputaţi, senatori şi consilieri municipali care, de regulă, sunt stabiliţi în funcţie de numărul de locuitori al municipiului nostru”. (citat din A.D.S.)
Păi vorba prietenului meu Peter Sauer de la A.F.C.: "Vas is das Problem? Keine probleme!" Pe româneşte: "Şi asta e o problemă? Nici o problemă!"
Apollo Galaţi; loc de crescut capra vecinului.