GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 3 noiembrie 2011

Sfaturi pentru sortarea deşeurilor în gospodărie

Containere pe str. Nae Leonard din Galaţi
La mai multe decenii după ţările civilizate şi la mai mulţi ani după alte oraşe din România, ba chiar şi după multe comune din ţară, municipalitatea noastră anchilozată ca şi bravul ei primar D.N.11 (Dumitru Nicolae 11 ani de moţăit în primărie) a început să amplaseze containere pentru reciclarea gunoiului în cartiere. E drept că numărul celor amplasate este nesemnificativ deocamdată, primaria plasându-le "vizibil" pe arterele principale, să nu mai zică cârcotaşii că n-avem, dar important este că au apărut. Deci se poate, mai ales dacă te împunge de la spate legislaţia europeană. Probabil actuala vizită a celor din provincia Aquitania a produs minunea şi n-ar fi singura: madamele politiciene din târg au luat cu asalt zilele astea saloanele de frumusete ca "să de-a bine în pozecu franţujii".
Din păcate lansarea noilor recipiente de reciclare a materialelor care nu ne mai folosesc s-a făcut fără o informare corectă a populaţiei, o mare parte dintre locuitori uitându-se la containere ca la o poartă nouă. Am văzut două aspecte în puţinele zile de când au apărut minunatele containere: fie lumea le ignoră (99%) şi aruncă în continuare gunoiul menajer nesortat, fie s-a adaptat şi colectează separat hârtia, PET-urile şi gunoiul obişnuit. Nu-i pun la socoteala aici pe retardaţii care aruncă gunoiul pe fereastra de la baie, sau îl lasă la colţul străzii, sau lângă containere, sperând probabil să li-l sorteze altcineva în locul lor, ca în fotografia de mai sus.
Cum instituţia lui Niciolae deşi a avut bani europeni pe mâna destinaţi acestui scop n-a facut nimic pentru popularizarea ideii de reciclare şi de informare a populaţiei, vă voi spune eu cum trebuie să colectam separat materialele refolosibile, din experienţele pe care le-am avut prin alte părţi şi adăugând unele informaţii de bun simţ pe care nu le găseşti în prospecte. 
CUM AR TREBUI FĂCUTĂ COLECTAREA ACASĂ?
Ideal ar fi ca primăria să ne ofere saci coloraţi pentru colectarea separată a deşeurilor, câte unul pentru fiecare tip de container, în care să adunăm hârtia, plasticul, sau sticla. În Germania de exemplu sacii sunt numerotaţi şi atunci când nu respecţi semnificaţia culorilor şi amesteci gunoiul îţi vine acasa amenda de la primărie. În Ungaria chiar şi în cele mai amărâte sate, nu sunt containere peste tot, dar o dată pe săptămână vine o maşină specială care adună sacii coloraţi din faţa porţii. Noi trebuie să ne adaptăm până vom avea alta administraţie locală mai de Doamne ajută, aşa că depinde numai de tine să colectezi corect deşeurile!

  1. Separă deci din start, din bucătărie de la tine deşeurile pe categorii: recipiente de plastic, deşeuri de hârtie, sticle goale, cutii metalice de conserve, cutii de bere, etc. 
  2. Spală sau cel puţin clăteşte sticlele, PET-urile, cutiile de conserve de resturile alimentare. Altfel se vor împuţi la tine acasă, sau în containerele de pe stradă şi nu cred că vei dori acest lucru. O cutie goală de Tetra Pak de lapte, sau un pahar de plastic în care a fost iaurt vor atrage muşte vara şi nu vrei să fii bâzâit de ele. O cutie de bere goală sau o sticla de băutură neclătită va atrage viespile şi nu vrei să fii înţepat tu, sau vreun membru de familie.
  3. Pune-le într-un loc unde să nu te încurce, în dulapul unde-ţi ţii gunoiul sau pe o terasă.
  4. Ca să ocupi cât mai puţin loc turteşte sticlele din plastic, cutiile de bere, cutiile Tetra Pak de lapte, suc sau vin. 
  5. Dacă o revistă, o cutie de detergent goală, o hârtie, etc. este udă, arunc-o direct la gunoiul menajer, mai ales dacă ai curăţat pe ea peşte, zarzavat, sau ai folosit-o pentru pisică să facă pipi. Mai bine n-o recupera. Din hârtia recuperată se fac alte ambalaje sau hârtie de toaletă.
  6. Desfă pe cât posibil părţile componente ale ambalajelor pe care le reciclezi pentru a evita o noua manipulare ulterioară în locul tău. Spre exemplu la o sticla de şampanie, ambalajul exterior de carton şi dopul de plută merg la "Hârtie", sticla la "Sticlă", sârma la "Metale", sau în cazul de la Galaţi la "Plastic". În mod similar dopul de plastic de la cutia de lapte merge la "Plastic" ş.a.m.d. Este simplu.
P.S. Am încercat să nu scriu lozinci şi nici porunci, ci câteva sfaturi pe care le-am primit şi eu de la alţii si pe care vouă nu vi le zice nimeni, ca n-are cine, sunt prea ocupaţi toţi cu politica şi cu prăduitul banului public. Nu trebuie însă să uităm că poate aşa mai lăsăm moştenire ceva copiilor noştri din ce ne înconjoară, altfel vor trăi într-o lume de PET-uri şi de gunoaie. Am încercat să văd dacă puţinii oameni care au început să recicleze sunt corecţi şi am făcut câteva fotografii în containerele cu pricina. Am constat ca oamenii respecta semnificaţia culorilor. Bravo gălăţeni, speranţa nu este pierdută, chiar dacă moare ultima!