GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

luni, 1 noiembrie 2010

Ou sont les entreprises d'antan

Fosta fabrica de biscuiti "Dunareana"
N-am avut niciodata nimic impotriva privatizarii, dimpotriva, cred ca atunci cand o intreprindere intra in posesia cuiva priceput si bun manager, are toata sansele sa prospere si toata lumea are numai de castigat. Din pacate la noi in 20 de ani de mare si mica privatizare, putine sunt firmele care dupa ce au plecat din portofoliul statului au mai rezistat si n-au disparut. Asta nu inseamna ca privatul este prost administrator, ci dimpotriva ne arata ca statul este prost administrator, atunci cand vinde unui privat o firma. Prost ca nu pune clauze, prost ca nu le urmareste, prost ca nu-si recupereaza activele instrainate si ruinate. Cu mici exceptii care din fericire includ firme mari (Sidex, SNG), toate privatizarile din Galati au sfarsit lamentabil. Lamentabil pentru stat si pentru salariati care au ajuns pe drumuri, dar foarte profitabil pentru smecherii care prin influenta politica, au cumparat tot ce se putea cumpara pe piata intreprinderilor din Galati, fie ca erau fabrici vechi de produse traditionale din oras, retele de magazine sau depozite, pe care dupa falimentare le-au transformat in afaceri imobiliare. Nu mai avem "Fusul", dar avem in schimb Praktiker si o investitie imobiliara uriasa inghetata din cauza crizei ce apartine de Beyler S.A. Nu mai avem BJATM, dar avem in schimb un Kaufland de toata frumusetea. Cuie sarma si lanturi nu mai facem la Galati, dar in curtea ISCL au crescut blocuri turn. Mobila vom cumpara de la Ikea, caci in curte la Mobila pe strada Tecuci se inalta in loc de hale blocuri turn. In curand vom avea atatea locuinte ca nu vom sti cu ce sa le umplem, toata floarea cea vestita a muncitorimii romanesti a plecat spre Apus, unde doarme cu chirie sau in rulote punand ban pe ban sa-si cumpere casa. Acolo. Nu cu vedere la cimitir, sau in locul fostei fabrici Apollo de unde o data cu fabrica au disparut si miile de tone de deseuri toxice acumulate in zeci de ani. Doar cateva butoaie pline cu ceva chimicale mai zac pe terenul fostei fabrici de sapun si de detergenti, asteptand sa fie furate de baietii din Vadu Ungurului ca sa puna varza in ele, restul s-au topit inca de pe vremurile cand Garda de mediu avea interdictie sa treaca pe la Apollo.
N-avem piata de gros la Galati, dar smecherii ocupa abuziv de 15 ani depozitele Hortigal din Micro 13 cu o suprafata totala de 6,5 hectare, numa' buna de facut blocuri. Caci mentalitatea de tip comunist a noilor patroni ai Galatiului nu poate trece de ideea de bloc. Blocurile sunt pentru palmasi, vilele sunt pentru patroni. N-am auzit pe nimeni sa fi construit case ANL, ci doar blocuri ANL. Indiferent de cum sant, mai vechi sau mai noi, blocurile din Galati ridica pentru generatiile viitoare o mare intrebare: cum sa le demoleze.
Butoaiele din imagine sunt tot ce a mai ramas din "Apollo".