GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

marți, 19 octombrie 2010

Kitschul gălaţean din Grădina Publică.


Kitsch galatean in Gradina Publica
 O plimbare prim Grăƒdina publică din Galați este o desfăƒtare pentru simțuri, chiar și pe ploaie. Culorile toamnei în tot spectrul lor de nuanțe solare au cuprins întregul frunziș din parc. Din păcate de la deschiderea ei din 1846 și până acum, amprenta vremii și a oamenilor care au administrat-o se vede peste tot, începând de la copacii îmbătrâniți, la aleile desfundate și până la modificările neinspirate care s-au făcut în arhitectura parcului. Unde sunt luciul de apa și podul? Unde sunt serele? Unde au dispărut aleile cu piatră?  
 Nimeni nu știe, un parc executat după moda franțuzească acum mai bine de 160 de ani este la cheremul ignoranților din administrația publică locală care îl batjocoresc cum pot. Uitați-vă la stâlpul de iluminat din imaginea de mai sus, construit din fontă în stil deco, care imită felinarele de altă dată. Stâlpul se încadrează perfect în artitectura parcului. Ce nu se încadrează sunt elementele adăugate ulterior: un panou electric în partea inferioară prevăzut cu lacăt, un uriaș număr de inventar din tablă vopsită portocaliu pe stâlpul principal și culmea eleganței, un coș de gumoi care atârnă triumfal și care transformă stâlpul decorativ într-un banal tomberon. Dacă mai adăugăm la toate acestea dalele din mozaic șlefuit bicolore și vopsirea în albastru a fântânii arteziene construite acum 50 de ani după planurile sculptorului Mac Constantinescu și care conține un mozaic pe tematica activităților economice importante din județ: navigație, pescuit, siderurgie, viticultură etc., lucrat de artista de artă decorativă și monumentală Stela Eleonora Gănescu, avem o imagine completă a nivelului de degradare al parcului gălățean. 
Menționam că Grădină publică din Galați este trecută la poziția 109 din Lista monumentelor istorice din județul Galați, lucru știut și de Direcția județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Național. Ce nu știe însă această instituție este numele autorului fântânii, care este Mac și nu N. Constantinescu, sculptorul fiind autor de basoreliefuri și fântâni în țara și în străinătate (Arcul de triumf, clădirea Guvernului României, fântâna Zodiac din Parcul Carol, asemănătoare cu cea din Galați, imobilul UGIR etc.).