GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

marți, 13 iulie 2010

Cartierul Siret


Apropierea geografica dintre orasele Galati si Braila a impulsionat din totdeauna ideea unei aglomerari urbane puternice care sa se constituie un al doilea centru economic ca marime din tara dupa Bucuresti. Daca spre o astfel de uniune economica ar fi pornit ambele administratii municipale, probabil ca pana astazi am fi avut un "Braigal", sau un "Europolis", sau un "Donaripolis". Din pacate orgolii marunte, ambitii politice nelimitate si necunoasterea legilor sau ignorarea lor cu buna stiinta, a facut ca dintr-o ideea indrazneata sa se aleaga praful si sa se aprinda spiritele in ambele orase.
Profitand de faptul ca avea mai multa greutate politica la varful propriului partid, PSD, Dan Nica, pe atunci ministru telecomunicatiilor in guvernul Nastase, a promovat si a obtinut de la Nastase, Hotararea de Guvern nr. 512/2002, prin care se atribuiau municipiului Galati 1000 hectare intre Siret si Dunare in scopul construirii de locuinte. Hotararea a fost aprobata de guvernul PSD in ciuda faptului ca in acea zona existau la data atribuirii alte activitati si ca zona era lipsita de utilitati, cu scopul de a construi locuinte ANL (intr-un alt judet), prilej pentru guvernul si candidatul la presedentie al PSD de a atrage prin acest gest voturi in plus pentru partidul cu trandafiri. Hotararea a determinat o reactie vie din partea brailenilor care au atacat pe toate caile posibile acesta incalcare a Legii nr.2/1968 privind impartirea administrativ teritorilala a tarii. Procesele au durat mai multi ani si justitia "impartiala" din Romania a dat dreptul partii galatene de a construi in zona respectiva.
Daca lucrurile s-ar fi oprit aici poate ca nu era totul pierdut. Dar de indata ce HG a inceput sa aiba efect municipalitatea galateana a inceput sa pompeze bani publici seriosi pe proiecte si studii de fezabilitate. Se dorea conform declaratiilor facute in campania electorala construirea a 2000 de apartamente, a unui spiatal, un centru cultural, scoli, bazine de inot, dispensar si a unei zone rezidentiale de vile si case de vacanta. Municipalitatea contractase mai multe retele de supermarketuri si era data ca sigura amplsarea in zona a unui Carrefour. In raportul Primarului pe 2004 se aprecia ca numai lucrarile la blocurile ANL (9 bucati) pentru un total de 247 de apartamente ar fi costat 14.537.000 Euro. Cat ne-a costat pana la urma ambitia politica aunui om si a unui partid vom vedea in numerele urmatoare.