GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

miercuri, 12 noiembrie 2014

Cele şapte minuni din Grădina Publică din Galaţi: rigolele.

Rigole, rigole.
În iulie 2011 cu zece luni înainte de a-şi încheia mandatul primarul Municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae scoate la licitaţie modernizarea Grădinii Publice.
În anunţul de pe SEAP se solicita achiziţia de lucrări de peisagistică a parcurilor, lucrări de alimentare conducte de apă, alei, drumuri, platforme, căi de acces pentru pietoni, reţele electrice, instalaţii echipamente de iluminat exterior şi locuri de joacă.
Valoarea estimată a lucrărilor era de 7.537.280 RON fără TVA, iar termenul de finalizare era de 15 luni de la data atribuirii contractului.
Încă de la început caietul de sarcini ridica unele semne de întrebare. Să le luăm pe rând.
Amenajare peisagistică.
Păi ce se face un parc nou? Este un maidan pe care vii şi proiectezi da capo al fine alei, copaci, instalaţii, căi de acces etc? Sau modernizezi ceva deja existent din 1846?
În plus cei care au efectuat proiectul nu erau specialiști în arhitectură peisagistică, șeful de proiect de la S.C. Spiri Com S.R.L., fiind absolventă de facultate de urbanism în 2007.   Interesant, nu? La trei ani de la terminarea facultăţii un "boboc" (re) proiectează un parc gândit în secolul XIX de un peisagist francez. O să vedem cum l-a re-proiectat şi mai ales cum l-a executat Pallegrini S.R.L.câştigătorul licitaţiei. (Trebuia scris la plural licitaţiilor deoarece Pallegrini este abonatul Primăriei Galaţi la parcuri şi locuri de joacă în mandatele lui Dumitru Nicolae).
Ce apare în noul proiect?
Lampadare 439 bucăţi. Deci s-au scos cele vechi şi s-au pus altele noi??!!
Proiectoare 55 bucăţi, pentru iluminat ambiental, adică de luminat copacii să se vadă „frumos” noaptea.
Bănci 115 bucăţi şi suporturi laptop pentru bănci 50 bucăţi.
Coşuri de gunoi stradale: 115 bucăţi, din lemn, cu recipient din tabla galvanizată în interior.
Cabine pază: 5 bucăţi.
Cişmele: 4 bucăţi.
Bariere auto: 2 bucăţi.
Toalete ecologice cu 2 cabine: 8 bucăţi
Pavaj calculat la o suprafaţă de 2 ha.
Gazon: 25.000 mp.
Copaci 165 de bucăţi (arbori de diferite specii: tei, platan, castan, jugastru, frasin, arbuşti.
Gard viu 1900 metri liniari.
Alei şi borduri: 10.664 metri liniari.
Cum a-i da-o şi cum ai socoti toată achiziţia de mai sus nu poate trece de 3-400.000 € şi dacă mai pui manopera încă o dată pe atât, cu mai putin de un milion de euro făceai parcul „boboc”şi mai rămânea bani şi de reparat fântâna arteziană din mijlocul parcului.
Nu cu 2,5 milioane de euro cât s-a ridicat factura finală.
Să ne înţelegem: parcul avea alei, deci ele trebuiau reparate, nu construite de noi, parcul avea instalaţie electrică şi lampadare moderne, deci nu trebuiau cumpărate altele, parcul avea instalaţii care trebuiau poate înlocuite, parcul avea copaci, unii de peste 100 de ani, avea garduri vii şi de asemenea avea peluze cu gazon. E drept că nu erau întreţinute, dar nici acum nu sunt, iar despre gazon mai bine nu vorbim, să nu fiu penibil. Poate despre iarbă sau despre pajişti e vorba în Grăđina Publică Galaţi, nu despre gazon..
Să vedem o altă mare amenajare care ar trebui sa sensibilizeze inclusiv DNA-ul: RIGOLELE.
Potrivit proiectului de amenajare al parcului pentru alei ar fi fost nevoie de 10.664 metri liniari de borduri. (Iar borduri, de la Durbacă încoace toata lumea se învârte în jurul bordurilor). 
Dar ce s-au gândit proiectanţii, executanţii sau poate chiar beneficiarii: facem alei fără rigole? Nu! Bagă dom’le şi nişte rigole să mai ridicam potul!
Unde s-au mai văzut rigole în parcuri nimeni nu ştie.

RIGÓLĂ, rigole, s. f. 1. Şanţ mic sau amenajare specială făcută de-a lungul străzilor, între marginea părţii carosabile si bordura trotuarelor, având rolul de a colecta apele superficiale şi de a le dirija la un punct de descărcare.  – Din fr. rigole (cu unele sensuri după germ. Rigole). DEX 2009.

Deci fără să fii mare inginer sau specialist realizezi că o rigola este o amenajare utilă pe o stradă, într-o parcare, în jurul locuinţelor, ca apa de ploaie să fie colectată spre canalizare şi să nu băltească, sau să se infiltreze în pământ să-l ude. Pe stradă, acasă, în parcare, dar NU în parc. Acolo apa are unde se duce şi este benefică pentru vegetaţie, mai ales când nu ai un sistem de udare al plantelor.
Totusi nu ştiu cine a avut ideea genială de a construi aleiile din Gradina Publica Galaţi cu rigole.
În primul rând sunt scumpe, o rigola de beton de 0,5 metri costă la magazinele specializate în construcţii peste 50 lei, iar un grătar din tablă galvanizată care acoperă rigola ceva mai mult. Aşadar chiar dacă nu toţi cei 10.000 metri de borduri au rigole, ci după calculele mele doar 8.000 de metri, tot revine pentru aceasta amenajare o suma imensă:1.600.000 RON numai pentru rigole, fără a se socoti şi manopera. Dar probabil devizul a fost mult mai scump, probabil 3-4 milioane de RON.
Ei şi? Ce dacă se colectează apa de ploaie şi nu ajunge la copaci?
Din nefericire nu se colectează. Nu exista cămine de colectare, nu există reţea de canalizare pentru ape pluviale, aşa că rigolele au fost puse în pământ numai pentru a ridica valoarea lucrării. Nu sunt utilizabile, nu sunt funcţionale, în ele se adună apă de ploaie şi frunzele, sau alte gunoaie şi atât!

Rigolele din Grădina Publică din Galaţi sunt bani publici îngropaţi în pământ. Şi în buzunare unora care au facut proiectul, l-au aprobat, l-au aplicat şi au avizat lucrările efectuate inutil.
Vom reveni cu alte minuni din Grădina Publică din Galaţi.

O mulțime de rigole, în toate direcțiile, așa sa fie.

Rigolă terminată în deget de mănușă, apa nu se varsa nicaieri.

Altă rigolă terminată în deget de mănușă, apa nu se varsa nicăieri.


Rigole adaugate de fragu8l mde a creștye valoarea lucrării.

Fiind din fier grătarele dispar unul câte unul.

O rigola nefuncțională