GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 25 martie 2011

Şi liliecii se omoară nu-i aşa?

Este luna curăţeniei şi gospodarii noştri s-au apucat de curăţat prin parcuri. Ca in fiecare an copacii care par a fi scorburoşi cad fără milă sub ferăstraiele administraţiei publice. Din păcate lipsa de educaţie şi de cultura ecologică face ca prin toaletarea arborilor sau prin tăierea altora să se distrugă habitate ale unor specii de animale din ce în ce mai rare prin părţile noastre. Am mai ridicat acestă problemă şi când au fost tăiaţi pe Faleza Dunării copacii uscaţi care adăposteau în scorburile lor singurul cuib de bufniţe de pe teritoriul oraşului. Anul trecut n-am mai auzit ţipetele puilor răsunând ca un strigăt de strigoi pe faleză şi nici n-am mai văzut in această iarnă minunatul zbor nupţial dansat de perechile de bufniţe. Am devenit mai săraci decât eram acum doi ani. Iată că istoria se repetă şi în Grădina Publică s-au tăiat plopii în care se cuibăreau de ani buni câteva stăncuţe şi în scorburile cărora ierna una din coloniile de lilieci din oraş.
Din păcate nu interează pe nimeni. Cred că nimeni din primărie sau de la SDP nu ştie că liliecii sunt animale ocrotite de lege şi distrugerea unei colonii se pedepseşte cu închisoarea! Le spun eu, că România este semnatară a Acordului privind conservarea liliecilor în Europa, adoptat la Londra la 4 decembrie 1991, care a fost aprobat prin Legea 90 din 10/05/2000. În alte oraşe din ţară autorităţile locale fac eforturi pentru a proteja aceste vieţuitoare pe cale de dispariţie şi accesează fonduri europene de conservare a habitatului acestor animale fantastice, singurele mamifere zburătoare! În multe localităţi din ţară lilecii sunt inventariaţi, supravegheaţi şi protejaţi, folosind tehnologie electronica de ultimă generaţie, scanere, camere video în infraroşu, senzori de mişcare pentru numărare automată, etc. La noi în târg nici măcar nu sunt semnalate coloniile de lilieci, iar locurile lor de hibernare sunt distruse de ignoranţa autorităţilor.
Pentru cei care vor să afle mai mult despre lilieci le propun să acceseze pagina Asociaţiei de Protecţie a Liliecilor din România (dă click pe text).
Pentru autorităţile locale le arăt mai jos unde se găseşte încă o colonie de lilieci în Grădina Publică: pe aleea laterală dinspre Teatrul Muzical, la prima bancuţă. Sper ca topoarele să n-o facă una cu pământul şi pe asta! Ar mai rămâne doar colonia iniţială de la chioşcul de fanfară din parc, destul de supraaglomerată, la fel ca cea din chioşcul similar de pe faleză.