GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

miercuri, 7 septembrie 2011

De ce nu are Galaţiul piaţă de gros III: ruinele Hortigal

Aminteam despre spaţiile de depozitare legume şi fructe din perioada comunismului, aparţinând de I.L.F., Gostat, C.P.A.D.M, etc. Unul dintre cele mai mari era depozitul I.L.F. din Micro 13, din zona Uzinei de Apa Fileşti, intrat prin golănii financiare în posesia magnaţilor gălăţeni Herescu. Daţi un search pe "Hortigal" şi o să aflaţi detalii despre cum a trecut o firma de stat la nişte privaţi prin pixul unor magistraţi. Acum dacă fraţii Herescu ar fi făcut ceva cu atâtea spaţii achiziţionate (librării, brutării, alimentare, magazine de lactate etc.) sau cu fabricile pe care le-au cumpărat pe nimic în oraş nu mi-ar fi părut rău, dar în loc de alimentare s-au facut pe ici pe colo câteva spaţii închiriate la alţii, fabricile de pâine s-au închis, sau s-au demolat ca sa faca loc la marketuri, iar de depozitele de legume şi fructe Hortigal s-a ales praful, dupa cum puteţi vedea şi dumneavoastră în fotografiile din Micro 13.
Depozit de gunoaie în loc de depozit de legume.
Munţi de moloz pe vechile locuri de însilozare.
Ce vedeţi în spatele copacilor este tot ce-a mai rămas din depozitele Hortigal.
Ca să vă faceţi o idee despre ce au făcut "investitorii" locali care au prăduit de la F.P.S. spaţiile Hortigal trebuie să mergeţi în cea de a doua locaţie a depozitelor acestei firme, de pe strada Basarabiei, unde pe 4-5 hectare firma avea cale ferata uzinală, garaje, depozite frigorifice, hale de sortare si ambalare, silozuri,magazii de ambalaje şi o cladire administrativă cu doua etaje, toate acum o ruină. Cu o singură excepţie: unul din depozite, de fapt cel mai mare a fost transformat într-o uriaşă discotecă. La ce mai au nevoie tinerii de fructe când pot găsi în vechiul depozit o "pina colada", "strawberry surprise" sau chiar "sex on the beach"?
Depozite invadate de bălării.
Clădirea administrativă a defunctului Hortigal Galaţi. Se pot vedea încă liniile de cale ferată uzinală.
Halele de depozitare.
Discoteca Divino amenajata într-un fost depozit de legume si fructe.