GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

miercuri, 26 ianuarie 2011

Gadgeturi inutile şi costisitoare ale primăriei Galaţi

Radar stradal pe str. Brailei din Galati
Cred că toată lumea a observat de câteva luni apariţia pe strada Brăilei din Galaţi, pe ambele sensuri de mers, instalate radare fixe pe stâlpi, cu scop de descurajare a vitezomanilor. Plăcuţele cu LED-uri afişează viteza celor care circulă şi figura unui omuleţ stilizat, care zâmbeşte când circuli cu viteză normală şi se întristează când depăşeşti viteza. Până aici totul este frumos şi de ce nu educativ. Totuşi stând staţionat mai multe minute în apropierea unui astfel de apărat, am constatat unele "calităţi" ale lui care-l fac complet inutil. De exemplu, dacă o coloană de maşini se deplasează în acelaşi sens, aparatul înregistrează şi afişează în mod repetat doar viteza primei maşini, timp de mai multe zeci de secunde, până va trece la înregistrarea altui vehicul, timp în care viteza autovehiculului creşte. Sau dacă prima maşină înregistrată circulă pe prima bandă, aparatul va înregistra viteza ei, chiar dacă pe banda a II a alţii venind din urmă circulă cu viteză foarte mare. Nu vă mai spun că mişcarea unui vehicul lent, cum ar fi o maşină de măturat stradală, un tractor, o maşina de şcoala sau o căruţă etc., acaparează atenţia aparatului în timp ce pe banda de depăşire alţii trec val vârtej. Acelaşi lucru se întâmplă cu maşinile care fac manevre în faţă aparatului intrând şi ieşind din parcarea blocului nou construit pe str. Brăilei, sau din şi înspre Stadionul Dunărea.  
 Socotind şi că amplasarea acestor aparate nu este legată în nici un fel de măsuri adresate vitezomanilor, care le ignoră din primele zile de când au fost instalate, cred că banii publici ai municipalităţii trebuiau investiţi în lucruri mai serioase, nu sperietori pentru şoferi debutanţi, de exemplu în camere video de supraveghere a traficului rutier, capitol la care municipiul nostru suferă. Sunt oraşe în lume în care un singur poliţist supraveghează traficul rutier din metropola de milioane de locuitori prin intermediul camerelor de supraveghere. La noi, au început timid oraşe precum Clujul şi Timişoara să-şi instaleze sisteme de supraveghere, dar aceste oraşe sunt deja foarte departe de târgul lui Moş Nicolae.  
 Măcar dacă administratorii urbei ar fi achiziţionat poliţişti din plastic, sau pseudo-masini de poli
ţie (circulaţie), cum sunt pe unele drumuri europene din ţara şi tot era ceva. Se mai speria lumea de ele, le mai puteai muta de exemplu pe faleză unde se zburdă în voie şi în plus nu consumau curent. Dar în orice caz erau mai eficiente şi indiscutabil mai ieftine decât jucărelele lui Dumitru Nicolae. Aşa se întâmplă uneori la bătrâneţe, dai în mintea copiilor şi dacă n-ai avut jucării în copilărie ţi le cumperi la vârsta senectuţii. Întrebarea mea este: de ce nu şi le cumpără din pensie şi le i-a din bani publici?