GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

miercuri, 2 iunie 2010

TORNA, TORNA, FRATRE!

 Presa centrala si cea locala au scos la iveala, zilele acestea, faptul ca institutia numita Consiliu National de Studiere a Arhivelor Securitatii a concluzionat ca Gelu Ciorici, cunoscut ziarist galatean de opozitie, a colaborat cu Securitatea. Fost redactor la Impartial, iar apoi redactor sef la Impact de sud est, Gelu Ciorici este cunoscut publicului cititor galatean ca fiind un critic acid al realitatii politice si sociale din Galati si un anticomunist convins. Iata insa ca murdaria trecutului iese la iveala si in cazul sau ca si in cazurile altor ziaristi locali, inclusiv de la Impact, (vezi Silviu Vasilache), sau a altor personalitati de la Dunare: Vlad Vasiliu (actor si mare revolutionar), Andrei Lisinschi (om de afaceri, politician PDL si candidat perpetuu la Primaria Galati), Casian Galateanu (episcop al Dunarii de Jos), Florin Paslaru (proprietar TV Galati, politician PSD, deputat, fost director Pescogal si ADP).
Ca Gelu Ciorici a fost toata viata lui de ziarist adeptul sloganului "Santajul si etajul", moto al marelui sau inaintas Pamfil Seicaru de la "Curentul" interbelic, este un fapt cunoscut de toti. Cand citesti articole scrise de el cu titluri ca: "Investitii in pietele agroalimentare" sau "Primarul Tuchel a dat lovitura pentru Tepu", sau repetatele comunicate ale "Ligii pentru presedinte" stii foarte bine ca in spatele lor se ascunde publicitate mascata, mai putin in cazul "Ligii", unde un sprit usor de vara, asa cum vedeti in imaginea alaturata pare a fi de ajuns. Ce este trist, este ca astfel de indivizi sunt formatori de opinie si sunt in stare sa ridice piatra si sa arunce cu ea in altii, cand ar trebui sa-si faca daca nu seppuku, macar o baie pe cap cu samponul cenusa obtinut din arderea ziarelor in care a stropit cu murdarie pe altii.


N.B. Expresia "Torna, torna, fratre!" este considerata ca fiind cea mai veche expresie in limba romana. Ea este mentionata in doua documente diferite din perioada bizantina, in "Istorii" scrisa de Theophilact din Simocatta, in secolul VII si "Chronographia" scrisa de Theophanes Confessor in secolul VIII. In ambele este descrisa o campanie a bizantinilor impotriva avarilor din anul 587 in Muntii Haemus (Balcani). In timpul unei deplasari a coloanei bizantine, de pe un catar incarcat cu poveri au cazut cateva bagaje si dorind sa le recupereze carausul a strigat catre ai sai: "intorceti-va, intorceti-va fratilor!" Strigatul s-a transmis catre coloana in mars, care crezand ca este atacata, a rupt-o la fuga. Pe de alta parte si avarii care urmareau coloana bizantina auzind strigatele, au crezut ca grosul coloanei se va intoarce impotriva lor si au luat-o la randul lor la fuga. Desi intamplarea este hazlie istoricii neamului au acordat mare importanta acestor cuvinte, Gheorghe Bratianu fiind cel care a considerat textul citat de istoricii bizantini ca fiind dovada a existentei limbii romane intr-o forma arhaica inca din secolul VI.
In perioada comunista expresia a fost adusa in atentia publicului profan de Cenaclul Flacara, unde o balada cu acelasi nume:"Torna fratre" a fost cantata mai bine de zece ani pe scena de fratii Chiriac, doi copii, care cantau folk cooptati de Paunescu in cenaclu. In perioada dictaturii expresia circula fie in sensul de a mai turna bautura: "toarna frate, toarna", fie in sensul de a mai ciripi la Securitate.