GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 18 martie 2010

DES-INDUSTRIALIZAREA ROMANIEI


Am citit recent un blog despre industrializarea Romaniei. Este interesant, dar cred ca ar trebui facut un blog despre DES-INDUSTRIALIZAREA ROMANIEI. Eu cel putin de la Galati v-as putea da o sumedenie de exemple de privatizari care au sfarsit rau pentru romani si pentru galateni, imbogatindu-i pe unii si saracindu-ne pe noi. Ce au in comun Galfirtex, Firomex, Pescogal, Gama, Atlas, Apollo, Mehid, ICCPAM, Avicola, Pexco, Galacta, Abatorul Sendreni, Abatorul Zatun, Transgal, Seromgal, Intreprinderea Poligrafica, reteau de librarii etc. care au pierdut impreuna peste 50.000 locuri de munca? Toate au fost privatizate de marii afaceristi galateni sprijiniti politic: Herescu, Baila, Chelu etc. si dupa cumparare au fost aduse rapid in faliment si praduite. 
Sa luam cazul fabricii de  sapun si detergenti Apollo infiintata in 1887 cu titulatura "Fabrica de stearina si sapunarie Apollo Lippa Braunstein", strada Beldiman, nr. 42. A fost nationalizata la 11 iunie 1948 de comunisti si reorganizata in 1983 prin Decretul Consiliului de Stat 398/1983. Dupa revolutie intra la scurt timp pe mana domnului Marian Baila, revolutionar, afacerist si mai presus de toate liberal, care cumpara pachetul majoritar de la F.P.S. cu sprijinul nemijlocit al colegilor de partid Pacuraru si Dobre. Prin majorari succesive de capital Baila ajunge actionar principal, in dauna statului, numarul de actiuni emise creste an de an ajungand la 1,5 milioane si Mariano SRL devine proprietar cu 95% din Apollo. Asadar un chiosc din pasajul de la "Dunarea" prin care distinsul miliardar galatean vindea blugi si mohair din Turcia dupa revolutie, a inghitit o fabrica veche de 110 ani!
Din pacate fabrica s-a inchis si Baila doreste sa dezvolte imobiliar terenul asa ca in 2009 a dat fabrica jos, dupa modelul ISCL  Sarma-Cuie-Lanturi, Gama de pe strada Tecuci sau a altor fabrici rase de pe suprafata pamantului de noua burghezie.