GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 18 ianuarie 2013

Parcul Carol, glorie şi decădere (partea a II a)

Câini comunitari, ciori şi multă nepasare în Parcul Carol din Galaţi.

(urmare de pe Lecţia de anatomie, partea I).
În cursul nopţii de 27 septembrie 1914, regele Carol al României a murit subit, după 48 de ani de domnie. Se sculase la ora 5 dimineaţa cu o durere în piept şi greutăti în respiraţie şi în cateva minute s-a stins. Frământările privind alegerea taberei în care România să intre în război, din ultimele luni îi puseseră capac la sicriu. În memoria suveranului dispărut municipalitatea gălăţeană a denumit Parcul Aslan, Parcul Carol, iar porţiunea de bulevard de la Piaţa Ştefan cel Mare până la parc, a primit de asemenea, numele celui dispărut. După abolirea monarhiei, parcul a fost botezat Parcul Pionierilor, iar mai apoi, Parcul C.F.R., de câtiva ani devenind iar Parcul Carol.
Nu există date precise despre suprafaţa ocupată de acest parc. La intrarea în parc o placă veche şi ruginita amplasata de Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi în secolul trecut, ne informează că suntem într-o arie protejată de 0,75 ha. Iniţial parcul se întindea din curtea Şcolii generale nr.18 (actuala şcoală nr. 20) de pe strada Prundului, pâna la linia ferată, strada Domnească şi strada Brateş. 
Mă bazez în aceste informaţii pe o fotografie de recunoaştere aeriana a aviaţiei germane Luftwaffe din 1944, pe care se recunoaşte locul de amplasare a Monumentului Costanglia, dar şi faptul ca parcul era mult mai extins decât astăzi. 
Fotografie aeriana din al doilea Război mondial.
În Agenda Locală din 2002, primăria afirmă că în administrarea S.N.C.F.R. Galaţi sunt 5,7ha de spaţii verzi, incluzând acolo şi Parcul C.F.R. fost Carol. ŞI în P.U.G. se specifică că zona este pentru spaţii verzi si nu pentru construcţii.
PUG al municipiului Galaţi.
zona parcului CFR este zona destinata spatiilor verzi.
Cum se explică faptul ca Primăria Galaţi
a dat autorizatii de construcţie locuinţe şi sedii de instituţii?
Primarul Dumitru Nicolae nu a respectat PUG
cand a eliberat Autorizaţia de construcţie pentr Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Prin anii ’60 ai secolului trecut când a început prima reparaţie a tunelului Fileşti, mai jos de şcoala mai sus amintită a fost amenajată organizarea de şantier a constructorilor, care a scos din uz o parte din parc. Mai apoi după 1990 o fimă de reparaţii tuneluri a ocupat şi ea o porţiune din teren, deşi prin Hotărârea 46 din 1994, Consiliului Judeţean Galaţi declarase parcul arie protejata de interes judetean.
Jaful cel mai mare a fost însă declanşat în ultimii ani, când cu complicitatea unor politicieni locali, mai multe zone din parc au fost înstrăinate pe baza unor acte false. Cazul deputatului Boldea care printr-o falsificare grosolană a sustras 5,8 ha din parcul Carol, fost CFR, este de notorietate, (vezi aici).
Tot Boldea este legat şi de afacerea prin care terenul firmei Pexco S.A. (fost I.E.L.I.F: Intreprinderea de Exploatare şi Lucrări de Îmbunătăţiri Funciare), teren care aparţinea de fapt Consiliului Local, a ajuns după lichidarea firmei Pexco pe mâna administratorilor firmei S.C. Colmar S.R.L., care interesaţi de achiziţia terenului, în complicitate cu Boldea, au „descoperit” un moştenitor al terenului, în persoana unui boschetar, care le-a „vândut” terenul, pe care apoi Boldea & co., cu complicitatea unui notar l-au revândut, ţepuind alta firmă, care era interesată de teren.
Mai mult de atât, în ultimii ani cu complicitatea Primăriei Galaţi, pe suprafeţe întinse din parc au fost depozitate deşeuri din construcţii, moluz, micşorânduse astfel şi mai mult suprafaţa parcului. Tot primăria este cea care în 2009 a eliberat pe un teren care era în litigiu, o autorizaţie de construcţie pentru Sediu Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pe care firma de partid a P.S.D.-ului local, Vega 93 S.R.L. a ridicat deja o clădire pe 3 nivele, dar neterminată, deşi trebuia dată la cheie în 2010.
Viitorul sediu al  Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi
La ce le-o fi trebuin atâta clădire?
În perimetrul parcului au apărut de asemenea şi două locuinţe noi, ai căror locatari folosesc drept drum de acces aleile parcului.

"Arie protejată?" de cine?