Galaţi, Parcul "Durbacă", 2011 |
joi, 20 octombrie 2011
Şantier în lucru sau şantier în repaos?
Organizare de şantier "în lucru" |
Cam aşa se lucrează. |
Protestul cetaţenilor. |
miercuri, 19 octombrie 2011
Avocatul Telegăm şi avocatul Eupotsătedezleg
![]() |
Avocatul Eupotsăteapăr |
Zilnic deschid cutia de srisori să-mi ridic facturile care vin cu o precizie de tren japonez. Corespondenţă vine rar, doar soacra mea care ne felicita de Sarbători şi de aniversări şi doamna Sterian Elena de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, filiala Galaţi, care mă anunţă că mi se aplică Titlul executoriu pentru imensa sumă de 2 (doi) lei şi voi fi executat silit ( ca şi cum ar putea fi cineva executat de buna voie!!) sunt singurele persoane care îmi mai scriu din cănd în când.
Am fost fericit zilele trecute când pe lângă revista unui supermarket înghesuită în cutia poştală am gasit si altceva: un fluturaş roşu, ca oraşul nostru şi mi-am imaginat imediat că este venit de la primarul PSD al municipiului care-mi admiră blogul, când colo ce să vezi era venit de la Avocatul E.P.S.T.A. (eu pot să te apăr). Abia plecat din PDL respectivul cetăţean care nu s-a remarcat cu nimic de când este deputat decât că şi-a proptit un frate director la Direcţia de Sănătate Publică, iar celuilalt i-a donat trei case din şapte câte avea, omul nostru a ţinut să mă anunţe că a rămas acelaşi luptător pentru pensionari şi pentru săraci chiar dacă acum face parte din UNPR şi poate să mă apere.
De cine domnu' deputat de câinii comunitari de pe stradă, de gropile ISPA care nu se mai termină, de corupţia din administraţie, de licitaţiile măsluite, de bordurile înlocuite, de aroganţa politicienilor, sau poate de frigul din casă? Poate că poate apăra pe alţii, a mai făcut-o cu guru Bivolaru, cu mafioţii locali, dar pe mine nu mă interesează apărarea lui siciliană.
![]() |
Avocatul Telegam |
Norocul nostru este că cei doi foşti multi-primari care au împreună tot atâţia ani ca şi saxofonul, sau dacă vreţi cât Grotesc şi arabesc al lui Edgar Allan Poe, DD= Durbacă+ Dumitru nu mai candidează că ne-ar trimite şi ei fluturaşi probabil cu textul: eu pot să te prostesc (de doua-trei-patru ori).
marți, 18 octombrie 2011
Pe ce mai aruncă Consiliul Judeţean Galaţi banii contribuabililor.
Când spitalele mai au un pic şi decedează din lipsă cronică de finanţare, când lipsesc şi cele mai elementare lucruri cu care s-ar putea îngriji un bolnav, cum ar fi vata, tifonul, spirtul, cearşafurile, pijamalele, ca să nu mai vorbim de esenţialele medicamente, dezinfectante şi aparatură medicală, găsesc pe SEAP (Serviciul Electronic de Achiziţii Publice), depusă o documentaţie de atribuire în vederea unei licitaţii la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi.
Curios ca tot românul, deschid documentul să văd ce-or achiziţiona confraţii de la judeţean, poate vreun aparat de omorât acinetobacteri, sau vreun tomograf, că toata ziua se strica cel din spital şi trebuie să alerge lumea bolnavă pe la clinicile particulare şi săracii medici radiologi să muncească în atâtea locuri!
Mă gândeam că dacă tot s-a reamenajat prin micşorare policlinica, se va mări cumva parcarea să încapă în ea nu numai taximetrişti şi maşinile doctorilor ci şi cele ale pacienţilor.
Din pacate Consiliul Judetean Galaţi sub bagheta domnului preşedinte Chebac dă banii pe prostii. E drept sunt prostii sonore, cu nume sonor: Modernizare acces personal/pacienti/vizitatori spital/parcare spital prin procedura cerere de oferte, finalizata cu incheiere de acord cadru.
Cu alte cuvinte refacem porţile spitalului şi cabinele portarilor, punem câte un acces cu cod de bare la bariere şi altul la radiologie şi la laborator (să nu se fure reactivii pe care nu-i au), cam de genul cum am eu la uşa de acces de la scara blocului şi băgam 1.003.099 Ron + TVA în buzunarul unei firme de partid. Pe care dacă vreţi v-o şi comunic acum înaintea licitaţiei. De fapt ca la noi la români, licitaţiile sunt cereri de ofertă. Nu cu ciocanelul, nu cu “un milion o dată, un milion de doua ori”, nu cu ciocanelul, ci cu telefonul, sau mai bine “fără telefon că ne ascultă ăştia şi suntem din opoziţie”.
De ce zic că ştiu câşţigătorul? Pentru că tot ce mişcă-n ţara asta râul, ramul, e asfaltat de Vega 93 sau de Tancrad, iar pe undeva prin caietul de sarcini la capitolul "Lucrări interioare" sunt trecute: Lucrari de drumuri, desfacere borduri existente, reparaţii covor asfaltic trotuar etc. Adică au tot mers bolnavii pe borduri până le-au tocit de tot şi acum trebuiesc reparate. Dupa cum pare va începe şi la Galaţi o noua borduriadă-tancraniadă ca cea de la Braila din curtea Spitalului Judeţean care tocmai s-a terminat, iar familia Stăncic posesoarea unei averi de doar 20 miloane de euro şi aflată doar pe locul 11 în topul miliardarilor de Galaţi+Brăila= love, trebuie sa recupereze ceva poziţii cât mai este Dumitru Nicolae la primărie şi Eugen Chebac la Consiliu, adică puţin timp.P.S. Totalitatea contractelor de achiziţii servicii şi produse ale Spitalului Judeţean Galaţi pe anul 2010 au însumat 14.971.764,26 Ron, bani care au inclus medicamente, mâncare, pază, service aparatură, reparaţii, materiale sanitare, detergenţi, dezinfectante, benzină, etc. Puteţi astfel aprecia cât costă o amenajare de acces. Sunt banii dumneavoastră, cei care vă cumpăraţi seringile de la farmacia de peste drum.
luni, 17 octombrie 2011
Cartierul "roşu" vopsit portocaliu
Blocurile tricolore. |
Cartierul Siret e acum poetocaliu |
Noroc că primarul nostru iubit n-a mai fost de mult pe la el pe acasă pe la Hârşova că am fi avut blocuri "brotăcel" ca în oraşul dobrogean şi exista riscul să le mănânce vaca. Nici nu vreau să mă gândesc la ce va fi dacă vom avea un ministru UDMR la Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului, vai de culorile noastre!
Blocuri ANL la Hârşova. |
Hai cu Lidl!
Amplasamentul viitorului Lidl. |
O aglomerare de cocioabe construite din chirpici şi PFL, cu acoperişuri din carton asfaltat împrejmuite de garduri de sârmă ghimpată şi plase furate de prin combinat, în care se cresc porci, păsări, dar se şi locuieşte de către o categorie de oameni sărmani şi fără niciun căpătâi care trăiesc din adunat gunoaie şi din furtul de fier vechi din zona industrială a oraşului.
Mare mi-a fost bucuria când am aflat că în locul ţigăniei se va construi un magazin Lidl în care scop primăria Galaţi a concesionat o parte din terenul din zonă pentru parcarea magazinului. Dar deşi lucrările trebuiau să înceapă în zona nu se vede nici-o mişcare, probabil reprezentanţii firmei mai umblă încă pe la uşile aleşilor locali, după niscavai aprobări, să nu uite cumva că sunt în Galaţi.
joi, 13 octombrie 2011
Amenajare prin demolare?
M-am bucurat şi eu ca toţi gălăţenii când am auzit că parcul Rizer va fi refăcut din temelii. Scăpat cam jumulit după anii post-revoluţionari când locuitorii au tăiat din copaci să-şi facă foc în sobe (era să scriu corturi), promis când la Galmopan, când la Arcelor Mital, când la Universitate, parcul merita o reanimare şi o tratare simultană cu Grădina Publică printr-un pietonal care sa le unească. Din păcate interese de grandomanie ale episcopului Dunării de jos au fost mai importante decât "interesul general" ca să-l amintim pe Baranga, iar parcul va fi parţial desfiinţat pentru a se construi un Muzeu de Arte Vizuale, actualul amplasament fiind palat episcopal. Şi dacă şeful tuturor preoţilor din judeţ vrea să stea la aer curat lângă Gradină, pe mai multe hectare, trebuie să devastam parcul Rizer să facem construcţie noua pentru muzeu. Şi încă ce construcţie: 15.000 pătraţi din parc vor fi sacrificaţi pentru alei, parcare, construcţia propriuzisă.
Şi atunci întreb: dacă tot facem muzeu pe jumătate de parc de ce băgam 10 milioane de lei noi în buzunarul firmei Pallegrini pentru refacerea parcului dacă tot ştim c-o să-l facem praf? Probabil că vin alegerile de la anu' şi este nevoie mare de bani pentru partidele din Consiliul Local Galaţi.
Cert este că băieţii de la Pallegrini s-au apucat de treabă şi în dorinţa de a uşura munca celor care vor demola parcul au început amenajarea prin defrişare. Ştiu ei ce ştiu.
Şi atunci întreb: dacă tot facem muzeu pe jumătate de parc de ce băgam 10 milioane de lei noi în buzunarul firmei Pallegrini pentru refacerea parcului dacă tot ştim c-o să-l facem praf? Probabil că vin alegerile de la anu' şi este nevoie mare de bani pentru partidele din Consiliul Local Galaţi.
Cert este că băieţii de la Pallegrini s-au apucat de treabă şi în dorinţa de a uşura munca celor care vor demola parcul au început amenajarea prin defrişare. Ştiu ei ce ştiu.
Refacem gardul să protejăm copacii! |
Parcul Rizer jumulit. |
Cu buldozerul în parc. |
luni, 3 octombrie 2011
Alergare periculoasă
Jogging pe faleza inferioara a Dunării la Galaţi. |
Zilnic sute de gălăţeni aleargă pe faleza Dunării la Galaţi, în special pe cea inferioară mai puţin poluată şi mai puţin zgomotoasă decât cea superioară. Oameni de toate vârstele, de la puşti de liceu care vor să-şi încerce norocul la bac cu sportul, până la oameni în toată firea pasionaţi de sport si de mişcare. Mulţi aleargă pentru a slăbi, alţii pentru a-şi menţine silueta, alţii de plăcere. Există şi "profesionişti" care aleargă zilnic zeci de kilometri. Unii prea ocupaţi ziua aleargă noaptea, mulţi oameni încep ziua pe faleză cu un sprint sau un cros. Din păcate în oraşul nostru nu există amenajată nici-o pista de jogging în nici unul din parcuri, toţi iubitorii acestui sport (care anul viitor implineşte 50 de ani de la consacrarea internaţională) fiind nevoiţi să alerge pe asfalt. Puţini oameni ştiu câte ceva despre efectele negative ale alergatului pe suprafete dure care nu absorb nimic din şocul transmis de picior, cum ar fi betonul sau asfaltul. La fiecare pas de alergare lovim pământul cu o forţă egală cu greutatea noastră. Dacă suprafaţa este rigidă şocul se va reflecta în picior cu aceiaşi forţă (cea a greutăţii noastre), în timp ce suprafeţele mai puţin dure cum ar fi iarba, zgura, pământul absorb o mare parte din şoc. Şocul din timpul alergării se transmite asupra articulaţiilor şi oaselor membrului inferior, iar de acolo prin intermediul bazinului, către coloana vertebrală şi restul corpului.(vezi aici după Medicinenet) Impactul cel mai mare este asupra genunchiului care încasează la fiecare pas şocuri, drept urmare articulaţia genunchiului va fi cea mai afectată. Presiunea cea mai mare va fi asupra celor doua meniscuri şi asupra aparatului ligamentar al genunchiului. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât echipamentul de alergat (ghetele) nu este prevazut cu atenuator de şocuri la nivelul călcâiului. Majoritatea celor care aleargă pe faleză poarta "adidaşi" obişnuiţi, tenişi sau chiar pantofi de stradă, mai nocivi decât alergatul cu picioarele goale (vezi aici).
Paradoxul este ca oraşul nostru este cel mai mare producător de zgură din ţară, ba chiar din Europa! Cu puţina bunăvoinţă din partea administraţiei locale s-ar putea construi pe faleză o pistă de jogging din zgură. Până atunci urmaţi sfaturile experţilor:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)