GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

luni, 16 august 2010

Slutirea unei cladiri monument de arhitectura romaneasca

Cladirea Palatului Administrativ este poate cea mai frumoasa cladire din oras. Construita la inceputul secolului al XX -lea, dupa planurile arhitectului Ion Mincu, parintele arhitecturii romanesti moderne, cladirea in care se afla in prezent sediul Prefecturii judetului Galati este monument istoric. Restautata recent la 100 dee ani de la constructia sa (1904-1905) si curatata de murdaria depusa intr-un secol de poluare, cladirea impresioneaza prin forma si dimensiuni, materiale de constructie folosite, decoratiuni exterioare, printre care trebuiesc amintite cele doua statui de Frederick Stork, (cel care ni l-a dat in centrul orasului si pe Mihail Eminescu infasurat in marmura alba). 
Una din statui numita "Agricultura" este reprezentata de un taran care se sprijina cu mainile la nivelul trunchiului pe coada unei  coase. Poarta tinuta traditionala a plugarului roman, alcatuita din camasa cu guler rasfrant si maneci suflecate si pantaloni gen itari. La brau are teaca pentru gresia de ascutit coasa. Cealalta statuie, numita "Industria" este reprezentata de un barbat vanos care are peste bustul gol un sort de protectie, lung pana sub genunchi, care se odihneste cu mana stanga in sold, in timp ce cu dreapta tine coada unei unelte, probabil un ciocan. In spatele sau rezemata de perete sta o roata dintata, simbol universal al mecanicii.
Din pacate fara pic de respect pentru conservarea aspectului original al cladirii, fatada principala care da in strada Domneasca a fost strapunsa de mai multe aparate de aer conditionat, iar la intrarea principala monumentala s-a instalat un elevator pentru persoane cu disabilitati. Ca odata ajunse la parterul cladirii aceste persoane nu mai pot ajunge nicaieri in afara registraturii aflate la parter, este alta poveste. Nu stim cine le-a dat celor de la prefectura aprobare sa adauge toate aceste aparate, stim doar ca prin interventia lor au slutit cladirea.