GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 19 august 2010

Achizitii inutile ale primariei Galati: o masinuta in loc de piata de gros


 
Prin HCL 406/14.09.2006 s-a aprobat participarea Consiliului Local Galati in proportie de 40%, in cifre absolute 400.000 RON la finantarea proiectului „Evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental în municipiul Galaţi”. La ce a fost nevoie de 1.000.000 RON (un miliard de lei vechi) pentru acest proiect, numai Primaria Municipiului Galati stie. In mare trebuia achizitionata o masina pe care sa se instaleze un aparat numit sonometru, care sa masoare nivelul zgomotului ambiental in diverse zone din oras, in vederea creerii unei "harti a zgomotului ambiental". In acest scop trebuia achizitionat si un soft. Asa cum am achizitionat si softul pentru G.I.S. (Geographic Information System), dupa care conform spuselor celor din primarie am fi stiut astazi pe unde trec strada sobolanii prin tevile ruginite ale Apatermului, dar despre care nu s-a mai auzit nimic de peste 5 ani, de la ultimul workshop pe acesta tema.
La ce-i foloseste primariei sa afle unde este zgomotul mai mare in oras? Sa modifice traseele de transport in comun pe care le-a abramburit de atatea ori? Sa micsoreze sursele de poluare sonora care s-au micsorat singure fiind cumparate de smecheri si inchise pentru imobiliare? Sa amplaseze panouri fonoabsorbante ca in capitalele europene, in loc de panourile publicitare ale beizadelor de politicieni? Sa planteze perdele de vegetatie care sa absoarba din zgomot, dupa ce au sfartecat spatiul verde cu tot felul de garaje si buticuri? Sa trimita politia rutiera sau asormita politie comunitara pe arterele unde "baietii de baieti" fac sa le tipe cauciucurile de la BMW-uri in fiecare seara?  Aiurea! Avem legiferate institutii care sunt abilitate sa faca si sa interpreteze astfel de masuratori (Agentia de Protectia Mediului, Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica) si o puzderie de ONG care se preocupa de mediu, multe din ele mai mult decat o face Primaria municipiului Galati! Un sonometru costa cateva milioane, iar masini avea primaria berechet, soferi nu mai vorbesc, doar a transferat la Administratia Pietelor 39 de soferi sa nu cada sub incidenta Ordonantei Boc!
Achizitia in cauza a primariei Galati a fost una cu cantec, iar refrenele ei se mai aud si asta zi prin presa galateana. Unul din ele vin cant si eu.
La data promovorarii HCL 406/14.09.2006, initiator fiind primarul municipiului Dumitru Nicolae, fusese aprobata prin HCL 174/27.06.2006 participatiunea in suma de 36.000 Euro a Consiliului Local Galati la Proiectul Piata de gros Calea Basarabiei, in cadrul Programului de Vecinatate Romania- Moldova 2004-2006 (finantare europeana). Desi cunostea faptul ca o entitate publica nu poate accesa de doua ori din aceiasi sursa fonduri europene in acelasi an, primarul nostru de atunci si de acum a initiat o hotarare prin care cheltuiam de la bugetul local 400.000 Ron, (115.000 Euro) si ne alegeam cu o masinuta, in loc sa dam de trei ori mai putin si sa ne alegem cu o hala in piata de gros, care atentie, ar fi adus venituri suplimentare Consiliului Local. Cum proiectul cu masinuta a fost trimis pe neve si aprobat, cel cu piata de gros a cazut "mesa", el fiind reluat in anul urmator prin HCL 91/27.02.200. Practic am pierdut un an pentru zgomotele din urechile primarului si ale camarilei lui.Despre cum a fost sabotata piata se gros si extinderea pietelor de cartier in numerele urmatoare.