GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

vineri, 31 ianuarie 2014

Galaţi, oraş de pinguini.

Str. Brăilei în faţă la Full House
Am trăit cu toţii cu impresia că dacă un om mai tânăr şi mai umblat prin lume va ajunge în fotoliul de primar al oraşului Galaţi, lucrurile se vor schimba cât de cât în oraşul de la malul Dunării. 
Scăpasem de un primar obosit de ani şi depăşit de importanţa funcţiei, care ţinuse în toropeală un oraş de 300.000 de locuitori pe durata a trei mandate şi care falimentase bugetul oraşului pe cheltuieli faraonice şi fără justificare practică, din care putem enumera: Cartierul Siret, Parcurile Libertăţii, Rizer şi Grădina Publică, portul de ambarcaţiuni şi o groază de lucrări de infrastructură cu finanţare europeană servite firmelor de partid.
Speram aşadar că Marius Stan, fie el doar un om cu pregătirea de bază fotbalist, (că doar recunoaşte singur că altceva n-a mai avut timp să facă toată viaţa), dar cu iniţiativă şi cu experienţă managerială, chiar dacă ea provenea din fotbal, unde afacerile se fac uneori şi la vestiare, sau cu valize, va reuşi să schimbe cumva viaţa concetăţenilor domniei sale, aşa cum se angaja faţă de gălăţeni în campaniile electorale.
Ori din perspectiva a mai bine de un an şi jumătate de când este primar, Marius Stan n-a reuşit decât să mă dezamăgească, cum a facut-o de altfel pentru miile de gălăţeni.
După mai bine de un an a reuşit cu chiu cu vai să demoleze nişte amărâte de chioşcuri din câteva intersecţii. Mai rămân mii de astfel de mostre de arhitectură durbaciană bine mersi în picioare. Rămân intacte cutiile de conserve galbene ale „Vieţii Libere”, că de ele nu sunt chioşcuri, ci opere de artă monumentală, din patrimoniul unui alt liberal de vază, Don Mariano.
Şi ca orice primar care se respectă şi actualul a început cu lucrurile esenţiale pentru cetăţenii oraşului: vopsirea bordurilor, apoi înlocuirea lor, asfaltarea străzilor multi-asfaltate şi răs-afaltate, (că doar n-o s-a asfalteze pe-a mea), concerte costisitoare de „Zilele Galaţiului” şi de revelion, focuri de atificii să bucure prostimea şi ornare festivă de sărbători a oraşului de jumatate de milion de euro.
Probabil cu atâţia invitaţi la „Zilele Galaţiului”(2012: Ovidiu Lipan Ţăndărică, Fanfara Zece Prăjini, Bere Gratis, Petrică Mâţu Stoian, Fanfara Lăutarii şi Nicolae Botgros), (2013: Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, „Lăutarii” lui Nicolae Botgros, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, CONNECT-R, "Voltaj", "Vama", Elena Gheorghe, "Mandinga" şi "Zdob şi Zdub") şi alţii de revelion 2012 (Gheorghe Zamfir, Daniela Condurache şi Nicolae Furdui Iancu , Sandra, Deniz Cem şi Cpt Jack) şi 2013 (Michael Bolton, Smokie, Bosquito), domnul primar n-a mai avut bani şi pentru dezăpezirea străzilor în viscolul care a venit în perioada 24-27 ianuarie 2014 şi nici în cel de ieri, altfel am fi văzut pe străzi utilaje de dezăpezit şi nu tractoraşe de la Ecosal şi Fadrome de la firmele de asfaltatori profesionişti abonaţi veşnic la lucrări publice.
Şi nu vorbesc de străzi amărâte cum este cea pe care stau eu, unde nici plugurile n-au ajuns, nici maşinile n-au putut să iasă, vorbesc de străzile principale pe care s-a presărat cu sare ca pe o salată şi unde tronează munţi de zăpadă.

Dacă posesorii de autovehicule au avut de înjurat primăria pentru faptul ca nu a curăţat străzile de zăpadă, pietonii au facut-o pentru dispreţul arătat acestei categorii de oameni, siliţi să treacă prin nămeţi până la brâu pentru a ajunge la un maxi-taxi, sau la un tramvai şi a merge claie peste grămadă spre locurile de muncă. 



Câteva imagini din oraşul potopit de zăpadă şi de incapacitatea autorităţilor de a sări în sprijinul cetăţenilor găsiţi aici. Şi mai multe înjurături aici.