GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 15 decembrie 2011

Târguri de Crăciun europene: Salzburg

Mozart este unul din simbolurile oraşului Salzburg.
Consecvent pactului pe care l-am făcut cu mine însumi, ca în Ajunul Crăciunului să nu vă mai scriu despre mizeria care ne înconjoară şi despre incapacitatea administaţiei locale gălăţene de a rezolva problemele vitale ale oraşului, cum ar fi curăţenia, căldura şi apa caldă, transportul în comun ş.a., vă voi povesti zilele următoare, documentat, despre cum întămpină alte oraşe Naşterea Domnului, aşa cum am facut-o şi în anul trecut. Nu de altceva, dar dacă vi se face oroare de bradul din plastic din parcarea Casei de cultură, probabil cel mai recent kitsch din oraş, sau vă vine să plângeti când vedeţi cum a fost făcută iluminarea festivă în Galaţi, de parcă am aştepta sfârşitul lumii din 2012, nu Crăciunul, sau dacă bubuielile petardelor vă vor asurzi, să aveţi unde vă refugia pentru câteva momente, dar mai ales să vă delectaţi cu fotografiile din alte locuri, unde oamenii respecta oamenii şi respectă cea mai mare sărbătoare creştină.
Când spui Salzburg spui Munţii Alpi, Mozart, Haydn (Johan), dar şi Joseph Mohr (preotul catolic care a compus versurile pentru cel mai cunoscut cântec de Crăciun, "Stille nacht", a nu se confunda cu Jokai Mohr, scriitorul maghiar), H. v. Karajan, dar şi Stefan Sweig, Doppler, sau părintele medicinii Paracelsus. Toate aceste personalitaţi care au reprezentat cu mândrie oraşul Salzburg sunt la loc de cinste în memoria oraşului. Numele oraşului vine de la sarea exploatată în zonă încă din timpuri străvechi: "salz" şi "burg", care în limba germană înseamnă cetate. Cetatea domină de o mie de ani oraşul, la citadelă se poate urca pe jos, sau cu un funicular care anul viitor împlineste 120 de ani de existenţă.
Festung Hohensalzburg: "fortareaţă  înaltă a Salzburgului"
Oraşul vechi, Altstadt, este dominat de Dom, catedrala dedicată Sfântului Rupert, cel care a creştinat o mare parte din popoarele germanice din zonele dunărene. Prin tradiţie (veche de 700 de ani), târgul de Crăciun principal din Salzburg se ţine în piaţetele din jurul catedralei.
Puteţi vedea şi asculta aici minunatul cântec "Stille nacht"
Casa în care s-a născut W.A. Mozart la 27.01.1756
(Tanzmeisterhaus)
Feeria Teddy bear.
Domplatz şi târgul de Crăciun.