GALATI

Materialele publicate pe acest blog indiferent de forma lor de prezentare sunt protejate de Legea dreptului de autor si nu pot fi reproduse in niciun fel fara acordul autorului.

Alexandru D.Moruzi primar al Galaţiului 1873-1874.

„O proastă gospodărire a finanţelor strivesc popoarele mult mai mult decât sporirea cifrei contribuţiunilor.”

joi, 25 februarie 2010

Cum se colecteaza gunoiul la mine in cartier

Ne intrebam adesea de ce orasul nostru este asa de murdar si-l comparam cu alte orase pe care le-am vizitat si care ne-au incantat ochii: Timisoara, Sibiu, Tg.Mures, Cluj, Piatra s.a. Cred ca dincolo de educatia deficitara a concetatenilor nostri exista si grave lacune provenite de la anchilozarea administratiei publice locale la nivelul anilor '90 si chiar anteriori. Daca luam de exemplu modul de colectare a deseurilor menajere din cartierul meu pe care il conosc bine si-l strabat mereu, unde pe o suprafata de cateva hectare sunt cateva zeci de blocuri insumand aproape 200 de scari, 4000 de apartamente si intre 10000 si 15000 de locuitori, plus cateva zeci de magazine, mici firme de servicii, etc., ei bine pentru acest imens sector sunt doar 6 puncte de colectare cu cate 2-3 containere, deci aproape un container la 1000 de locuitori!
Chiar daca au fost construite in perioada comunista toate blocurile aveau din dotare la fiecare scara la parter camere de depozitare a gunoiului dotate cu instalatii de apa si canalizare, care au fost ocupate abuziv de primii mutati in bloc si care acum sunt fie depozite de muraturi, fie boxe de vechituri sau cum e cazul scarii mele de bloc un mic atelier al unor vecini, unde seara se sta la baute si la taclale. Cum adesea punctele de colectare sunt la distanta mare sunt oameni care nu se mai obosesc sa ajunga pana la gunoi si arunca sacosa intre tronsoane, sau in spatiul verde, sau cum e cazul in fotografiile pe care am sa le postez nici nu se mai sinchisesc si arunca sticlele de bere pe geam afara! In tot cartierul nu exista nici macar un cos de gunoi, cu exceptia celor din locurile de joaca pentru copii.

luni, 22 februarie 2010

Reciclarea deseurilor menajere in Galati, Romania, 2010

No comment.

MIZERIA URBANA

 
Anul 2010, GALATI Romania, Uniunea Europeana
In timp ce serviciul de salubritate al primariei Galati construieste sensuri giratorii, parcari si repara drumurile astupandu-le gropile cu zgura, muntii de gunoaie de la blocurile din cartier cresc ca voinicii din poveste, ca n-are cine sa ridice gunoaiele. Situatia este mai grava la sfarsit de saptamana, fiindca colectarea gunoiului nu se face in zilele de sambata si duminica, iar de sarbatori devine chiar insuportabila, deversarea gunoiului din containerele pline umple trotuarele si partea carosabila a strazii.
In 1990 insoteam un grup de cetateni straini intr-o plimbare in oras si ma straduiam sa le vorbesc despre Dinogetia, geto-daci, porto-franco & co., iar ei filmau gramezile de gunoi si ma intrebau cine este de vina ca nu se ridica gunoiul de pe strada. Am dat atunci un raspuns care e valabil si astazi, numai ca atunci dadeam vina pe Ceausescu si pe comunism, acum ACUZ IMPOTENTA ADMINISTRATIE PUBLICE LOCALE!
Daca din patriotism local credeti ca asa ceva este comun si altor orase din Romania va inselati! Fara sa fiu un admirator al primarului de Piatra Neamt va comunic ca in acel oras instalarea containerelor ecologice a fost facuta de ani buni si fiecare bloc are pubelele sale colorate pentru reciclarea deseurilor. La noi ar trebui reciclati politicienii, dar nu prin excursii costisitoare in vestul Europei ci la groapa de gunoi a orasului.
Admirati aceste containere elegante fara capac si care n-au fost spalate si dezinfectate niciodata in viata lor, care numara mai multi ani decat au copiii nostri. Sunt dintr-o tara membra a Uniunii Europene!!

vineri, 19 februarie 2010

ECOSAL

Azi pe strada Tecuci, fosta 1 Mai, Ziua Muncii, se muncea. Dintr-un tractor cu numarul Gl-38-PMG se descarca zgura, care apoi se cara cu roaba, pentru a se astupa gropile din asfalt, care au ajuns deja in zona respectiva la dimensiuni impresionante. Ca firma care a asfaltat strada Tecuci, este cea care a si devastata-o prin santierul de constructii pentru zona rezidentiala din curtea fostei fabrici de mobila, este alta poveste.
Ce este de actualitate este implicarea in acesta carpire de strazi a firmei Ecosal, fosta regie de salubritate a primariei, trecuta apoi ca si societate comerciala pe actiuni si din nou transformata in serviciu public al primariei pentru a se putea incadra in programul de finantare europeana pentru groapa ecologica.Cum stie toata lumea acesta regie-societate-serviciu este de ani de zile tinut(a) in brate de primarul Niciolae. Semnalele din presa independenta despre imense invarteli care s-au facut acolo de ordinul milioanelor de euro au ramas fara urmari, ca la noi in orasul nostru murdaria se vara sub pres (rosu). Toti cetatenii orasului cotizeaza la primarie in fiecare an TAXA DE HABITAT, un bir din care primaria se infrupta de ani buni si cu care se finanteaza Ecosalul, cuibusor de nebunii. Vine sa-ti duca gunoiul sau nu vine, motorina se  consuma sau nu, dar se vinde de soferi pe drumul de centura, se matura sau nu strazile, banii merg, firma prospera, la fel si directorii ei.
Ce este mai palpitant in privinta Ecosal e faptul ca in loc sa se ocupe de gunoaie, de reciclarea deseurilor,de maturatul strazilor, si alte lucruri pe care nu le face ca lumea in targul nostro rozaliu, a devenit cea mai tare firma de constructii si amenajari din oras, fianatata bineinteles tot de primarie. Ultimele sensuri giratorii de la iesirea din oras spre Braila, sau spre Tecuci, ca si cel de la Trecere bac, precum si amenajarea trecerilor de pietoni cu rampe pentru persoanele cu handicap motor, sau amenajarea parcarilor de pe Siderurgistilor, au fost executate de aceasta firma prin incredintare directa, adica cat zice Ionescu ca face, atata i se da de catre primar, ca doar nu da de la el, da de la prostii care cotizeaza pentru ranza lor mare!
Pai daca primaria avea nevoie de o firma sa-i construiasca parcari, amenajari si alte constructii edilitare de ce a falimentat Constructii si Reparatii, societatea din subordinea ei care era specializata pe astfel de lucrari? Ani de zile firma respectiva fosta RACRAL n-a incaput sa puna o bordura in oras, ca primarul ii trimitea la licitatii, unde luau lucrarea baietii destepti...Mai multe aventuri cu Ecosal in episoadele urmatoare, ca sa intelegem de ce n-avem piata de gros la Galati si de ce nu se poate extinde Cimitirul Eternitatea.

miercuri, 17 februarie 2010

Drumurile noastre toate...

Dupa lectia de iarna pe care ne-a dat-o natura in ultimul timp, au inceput sa apara de sub presul murdar al administratiei locale, gunoaiele lucrarilor facute de mantuiala, pe bani publici si cu complicitatea institutiilor puse sa vegheze asupra utilizarii lui. Tot orasul este parca bombardat, toate strazuile sunt pline de cratere de parca am fi pe Luna, un adevarat dezastru pentru autovehicule si pentru pietoni. Asta ne arata ce materiale pun in covorul de asfalt constructorii nostri locali, ca avem si noi Casunenii nostri si Cocosii nostri, oameni care s-au imbogatit pe seama coruptiei administratie publice locale, abonati perpetuu la supt din biberonul bugetului local.
Cum a dat zapada si gerul cum s-au facut praf toate strazile din oras, care mai ramasesera cat de cat bune de folosit si nu fusesera facute praf de catre programul ISPA. Lamele plugurilor firmelor de (de)zapezire au ras de peste tot unde au fost insamantate in asfalt, pionezele uriase pentru redus viteza masiniloe si in locul lor au ramas gropi si cate un surub numai bun de facut praf un cauciuc. Dezastrul este mai mare pe strazile unde asta toamna tarziu, peste rahatul creeat de santierele ISPA s-a trantit rapid un asfalt care a durat o luna. Cel mai evident este in Bariera Traian, unde daca nu faci echilibristica intre roti, devii subit clientul firmelor de cauciucuri resapate si second-hand din zona care au prosperat de cand e primar Dumitru Niciolae.

marți, 2 februarie 2010

Un gard criminal!

Ca in orasul nostru construieste cine vrea si cum vrea stiam de mult. Stau marturie chioscurile de tabla din vremea lui Durbaca, bancile si magazinele fara parcare de pe strada Brailei, crasmele crescute intre blocurile A din Tiglina I, de pe vremea lui Dumitru Niciolae. Sau pietele fara parcare din vremea comunismului.
Ce nu stiam, este faptul ca cei care dau un aviz pentru o constructie sau o amenajare, sau cei care controleaza cum se executa acestea, ignora siguranta noastra a celor care trecem pe strada si ne pun viata in pericol. Toti am vazut constructiile ridicate pe trotuar pe care trebuie sa le ocolim, dar cred ca nu toti ati vazut ultima lucrare care ar fi o prostie daca nu ar fi PERICULOASA!
Pe strada Brailei, vis-a-vis de Spitalul Judetean, in complexul comercial numit popular "Bandajatu", un patron a vrut sa-si protejeze vitrina magazinului de mobila cu un gard metalic. Vazut de aproape gardul este criminal! La o inaltime de sub 1m, tepuse ascutite de fier beton stau gata sa aplice suplicii draculiene celor care fara de voie aluneca pe gheata sau pur si simplu lesina de preturile din magazin. Gardul e construit anul trecut dupa ce stabilimentul cu pricina a fost refacut consecutiv unui incendiu care l-a devastat.